Kłaniam się nisko. W dniu dzisiejszym polecam na obiado kolację wypasione zapiekanki. Z czym są takie niezwykłe? W niczym specjalnym. Użyłem tylko dobrych (świeżych) produktów i włożyłem trochę serca w przygotowanie. Powiało trochę sarkazmem, ale nic nie dzieje się bez przyczyny. Zapiekanki jadam sporadycznie. Zazwyczaj wybieram budki specjalizujące się w „50 cm zapiekankach”. Nie zdarzyło się jeszcze, abym był w pełni zadowolony po wszamaniu bagiety z dodatkami. Większości wieje nudą. Praktycznie te same połączenie składników na zapiekankach, te same „chemiczne” sosy z plastikowych butelek i wspomniana już wielkość. Jedyne w czym różnią się budki to w nazewnictwie swoich zapiekanek. W tym naprawdę są kreatywni. Tylko szkoda, że wybrali złą drogę. Może jak w „tewuenie” będzie leciał setny sezon „kuchennych rewolucji” to skumają, że podstawą sukcesu jest dobry produkt, a nie chęć szybkiego zarobku.
Ok. Wyżaliłem się z traumatycznych wizyt w budkach z zapiekankami. Wiem, nie można wrzucać wszystkich do jednego worka. Dlatego podeślijcie mi dobre gastropunkty z zapieksami, które śmiało polecacie. Zanim jednak wszystko sprawdzę, podzielę się swoimi przepisami.
Zaczynamy. Nic specjalnego nie napisze. Bagietki kupiłem w zaprzyjaźnionej piekarni. Piekarz jest „prze-kotem” i robi cuda z mąki. Zapiekanki nie mogą być suche, więc przygotowałem niezawodny sos pomidorowy na bazie pomidorów malinowych. Nie może zabraknąć mięsnego elementu i dobrej jakości sera żółtego czy mozzarelli. W pierwszej zapiekance wykorzystałem czeską pastę z wołowiny. W drugiej wariacji dołożyłem hiszpańskie chorizo. Trzecią propozycję zrobiłem z grillowanym kurczakiem i suszonymi pomidorami. Wszystko wrzuciłem do piekarnika na kilka minut. DOMOWE ZAPIEKANKI SĄ RZĄDZĄ !
Czy macie podobne odczucia co do zapiekanek ?
Chcecie, aby na kanale YouTube znalazły się filmiki z testowanie fastfoodów, foodtrucków, etc. ?
Piszczcie w komentarzach.
Piona ! Do jutra ziomale i ziomalki 🙂
Składniki:
bagietki francuskie
100 g pasty bulharka
100 g grillowanego kurczaka
50 g chorizo
sos pomidorowy
ser żółty lub mozzarella
pomidor malinowy
jalapeno
pikle / ogórek kiszony
cebula czerwona
cebulka prażona
Proces twórczy:
-
Przekroić bagietki wzdłuż.
-
Nałożyć sos pomidorowy (przepis).
-
Położyć resztę składników. Opcja 1- bulharka, cebula czerwona, pikle, ser. Opcja 2- bulharka, chorizo, jalapeno, cebula,ser. Opcja 3 – grillowany kurczak, mozzarella, suszone pomidory, ser.
-
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piec kilka minut.
-
Polać ulubionym sosem.