Kłaniam się nisko. Od kilku dni dzielnie walczę z chorobą. Zanim dostałem się do lekarza rodzinnego minęły dwa dni. To co się teraz dzieje w przychodniach, to nadawałoby się do filmów Barei. Szkoda gadać.
Nie mam większej energii, aby coś dobrego wykombinować na obiad, dlatego dzisiaj prosto i szybko. Z pomocą do powrotu do pełnej witalności przyszedł pstrąg. Pstrąg został upieczony, a wcześniej nadziany masłem pietruszkowym i kilkoma innymi pysznościami.
Obok pstrąg wylądowały pieczone ziemniaki oraz lekka sałatka. Całość akcji zajęła bodajże niecałe 70 minut. Mam nadzieję, iż antybiotyk zacznie działać, bo mam kilka ciekawych pomysłów kulinarnych do ogarnięcia.
Trzymajcie się.
Piona!
Składniki:
- 2 pstrągi po 300-400 g
- 50 g masła
- Pęczek pietruszki
- 4 plasterki cytryny
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Oliwa
Ziemniaki pieczone
- 500 g ziemniaków
- 30 g masła
- Łyżka tymianku
- Sól
- 2 ząbki czosnku
Sałatka
- Mix sałat
- Pomidorki koktajlowe
- Ogórek zielony
- Cebula
- Oliwki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka wody przegotowanej
- 1 łyżka musztardy miodowej
- Sól
- pieprz
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami rybę. Naciąć skórę z jednej strony (3 wcięcia wystarczą). Przyprawić z każdej strony solą morską.
- Poszatkować pietruszkę i wymieszać z masłem w temperaturze pokojowej.
- Pokroić cytrynę i czosnek na plasterki.
- Nałożyć po łyżce masła do środka ryby. Następnie położyć czosnek i cytrynę. Lekko skropić rybę oliwa. Przełożyć pstrągi na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ziemniaki dobrze umyć i pokroić w ćwiartki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Doprawić solą. Położyć z wierzchu masło. Posypać tymiankiem. Rozgnieść ręką czosnek, i wrzucić do ziemniaków. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 minut.
- Przełożyć ziemniaki na blachę, obok ryby.
- Włożyć blachę do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 220 stopni.
- Przygotować sałatkę. Pokroić w ćwiartki pomidorki, cebulę czerwoną w pióra. Ogórek półksiężyce, oliwki przepołowić. Do miski wrzucić mix sałat i pokrojone warzywa. W miseczce wymieszać dobrze oliwę, ocet balsamiczny, wodę i musztardę. Przyprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę sosem. Wszystko dobrze wymieszać.
- Smacznego.


