BUTTER CHICKEN

Kłaniam się nisko. Moi drodzy jakieś trzy tygodnie temu jadłem zajebiste indyjskie danie w jednej z sosnowieckich restauracji – butter chicken (tzn. zamówiłem na wynos). Tak mi posmakowało, że zagłębiłem się w internetach i dowiedziałem się co nie co. Przygotowałem swoją odsłonę kurczaka w pomidorowym sosie.

Pisząc pomidorowy sos, mam na myśli pełen indyjskich aromatów. Trochę zmieniłem oryginalną recepturę, i dodałem pastę z czarnego czosnku, która według mnie bardziej podkręca dania. Ba, jestem wręcz przekonany, iż dodaje smaku umami.

Przepis nie jest skomplikowany. Podstawą dania jest pierś kurczaka zamarynowana w przyprawie garam masala oraz jogurcie greckim. Sos na bazie pomidorów, czarnego czosnku, garam masala, kurkumy i śmietany kremówki. Najlepiej smakuje z dużą ilością posiekanej kolendry. W knajpie podawali z ryżem i chlebkiem naan.

Co do czarnego czosnku to możecie go nabyć w sklepie internetowym https://czarny-czosnek.pl . Z kodem rabatowym „grill21”, aż 10% zniżki na cały asortyment.

Składniki:

  • 500 – 600 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 1 cm kurkumy
  • 1 cm imbiru
  • 1 łyżeczka pasty z czarnego czosnku
  • sól
  • pieprz

Sos

  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka garam masala
  • szczypta cynamonu
  • 1 cebula
  • 50 ml wody
  • 1 cm imbiru
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka pasty z czarnego czosnku
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz

Proces twórczy: