Kłaniam się nisko. Moi drodzy jakieś trzy tygodnie temu jadłem zajebiste indyjskie danie w jednej z sosnowieckich restauracji – butter chicken (tzn. zamówiłem na wynos). Tak mi posmakowało, że zagłębiłem się w internetach i dowiedziałem się co nie co. Przygotowałem swoją odsłonę kurczaka w pomidorowym sosie.
Pisząc pomidorowy sos, mam na myśli pełen indyjskich aromatów. Trochę zmieniłem oryginalną recepturę, i dodałem pastę z czarnego czosnku, która według mnie bardziej podkręca dania. Ba, jestem wręcz przekonany, iż dodaje smaku umami.
Przepis nie jest skomplikowany. Podstawą dania jest pierś kurczaka zamarynowana w przyprawie garam masala oraz jogurcie greckim. Sos na bazie pomidorów, czarnego czosnku, garam masala, kurkumy i śmietany kremówki. Najlepiej smakuje z dużą ilością posiekanej kolendry. W knajpie podawali z ryżem i chlebkiem naan.
Co do czarnego czosnku to możecie go nabyć w sklepie internetowym https://czarny-czosnek.pl . Z kodem rabatowym „grill21”, aż 10% zniżki na cały asortyment.
Składniki:
- 500 – 600 g piersi kurczaka
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 200 ml jogurtu greckiego
- 1 cm kurkumy
- 1 cm imbiru
- 1 łyżeczka pasty z czarnego czosnku
- sól
- pieprz
Sos
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 100 ml śmietany
- 1 łyżka garam masala
- szczypta cynamonu
- 1 cebula
- 50 ml wody
- 1 cm imbiru
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżeczka pasty z czarnego czosnku
- masło klarowane
- sól
- pieprz
Proces twórczy:


