KOTLETY MIELONE, KAPUSTKA ZASMAŻANA Z KIEŁBASĄ

Kłaniam się nisko. Polski obiad? Co pierwszego przychodzi Wam do głowy? Pierogi, schabowy czy rosół? Kultowych pozycji jest wiele, ale na pewno w czołówce plasuje się kozacki zestaw lata – kotlet mielony, młode ziemniaczki oraz zasmażana młoda kapustka! Mój ulubiony zestaw!

Kapustkę robię zawsze z wkładką mięsną. Może to być kiełbasa, boczek czy skrawki wędlin. Najlepszą kapuchę robiła babcia mojej żony. Cały czas próbujemy odtworzyć ten niezapomniany smak. Jesteśmy już blisko.

A jakie są Wasze ulubione zestawy obiadowe? I jakie są Wasze metody na młodą kapustkę?

Miłej niedzieli!

Piona!

Składniki:

Kapusta zasmażana

  • 1 główka młodej kapusty
  • 150 g kiełbasy podwawelskiej
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cebula biała
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 ziarna angielskie
  • 2-3 listki laurowe
  • Sól
  • Pieprz

Kotlety mielone

  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki bułki tartej lub jedna kajzerka namoczona w mleku
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na złoty kolor
  • Sól
  • pieprz

Proces twórczy: