Kłaniam się nisko. Polski obiad? Co pierwszego przychodzi Wam do głowy? Pierogi, schabowy czy rosół? Kultowych pozycji jest wiele, ale na pewno w czołówce plasuje się kozacki zestaw lata – kotlet mielony, młode ziemniaczki oraz zasmażana młoda kapustka! Mój ulubiony zestaw!
Kapustkę robię zawsze z wkładką mięsną. Może to być kiełbasa, boczek czy skrawki wędlin. Najlepszą kapuchę robiła babcia mojej żony. Cały czas próbujemy odtworzyć ten niezapomniany smak. Jesteśmy już blisko.
A jakie są Wasze ulubione zestawy obiadowe? I jakie są Wasze metody na młodą kapustkę?
Miłej niedzieli!
Piona!
Składniki:
Kapusta zasmażana
- 1 główka młodej kapusty
- 150 g kiełbasy podwawelskiej
- 1 pęczek koperku
- 1 cebula biała
- 200 ml wody
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 4 ziarna angielskie
- 2-3 listki laurowe
- Sól
- Pieprz
Kotlety mielone
- 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 2 jajka
- 3-4 łyżki bułki tartej lub jedna kajzerka namoczona w mleku
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na złoty kolor
- Sól
- pieprz
Proces twórczy:


