SHOARMA Z KURCZAKA

Kłaniam się nisko. Jakąś dekadę temu, kiedy to moje zakola dopiero rozpoczynały wędrówkę w głąb głowy, pierwszy raz jadłem shoarmę z kurczaka, w jednej z sieciowych restauracji pod faraońskim szyldem. Shoarma na talerzu podana była z frytkami i małymi pitami. Dodatkowo był zestaw sosów i surówek. Zajadałem się jakbym nie jadł tydzień. Tak mi to utkwiło w pamięci, że postanowiłem przygotować domową wersję.

Większej filozofii w przygotowaniu nie ma. Wystarczy pierś kurczaka zamarynować w jogurcie greckim z dodatkiem soku z cytryny, przyprawy shoarma, oraz oliwy. Marynujemy najlepiej przez całą noc. Kolejnym krokiem jest przygotowanie bułeczek pita, które robi się błyskawicznie. Pita to nic innego jak mąka, woda, drożdże, sól i cukier. Jeżeli nie mamy czasu większość pozycji można kupić w osiedlowym dyskoncie.

Jednak namawiam Was do przygotowania własnych frytek, bułeczek oraz domowego sosu ajvar. Będziecie mieć dużą radość z własnych kuchennych poczynań.

W poniższym filmiku znajdziecie krok po kroku co należy uczynić, żeby mieć domową shoarmę.

Post powstał we współpracy z firmą Domowe Sanatorium, dystrybutorem marki LotusGrill®. LotusGrill® to grill bezdymny, który śmiało można używać na balkonie, tarasie a nawet w pomieszczeniu zamkniętym kiedy pogoda płata figle. Wspomnę, że łatwy jest w czyszczeniu. Ruszt i miskę „ociekową” można zmywać w zmywarce.

Więcej informacji oraz rabat wysokości 15% na wszystkie grille znajdziecie w poniższym linku.

Dzięki za uwagę!

Piona

Składniki:

Shoarma

  • 500 g piersi kurczaka
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka przyprawy shoarma
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Pita

  • 250 g mąki pszennej typu 00
  • 7 g suchych drożdży
  • 125 ml letniej wody
  • Sól

Dodatki

  • Ajvar
  • Frytki
  • Surówki

Proces twórczy: