Nadeszła długo wyczekiwana chwila, w której to mogę otworzyć browarka, wyłożyć nogi przed siebie i oddać się weekendowemu szaleństwu. Dzisiaj lekki podkładzik przed jutrzejszą „trzydziestką” przyjaciela – mam nadzieję, że tylko pogoda dopisze.
W ostatnią niedzielę wybrałem się na szybką wycieczkę do Wrocławia. Głównym celem eskapady było spotkanie się z rodziną. W gronie najbliższych spacerowaliśmy po lokalach gastronomicznych, zlokalizowanych na rynku. Naprawdę kilka lokali dało radę, ale to może napiszę przy innej okazji. Najbardziej zaskoczony byłem w barze lejącym czeskie piwo. Co do złotego napoju bogów nie ma co się rozpisywać – jak zawsze przepyszne. Zaskoczyła mnie jednak przekąska, którą zaproponował nam kelner – zwała się bulharka.
Bulharka to rewelacyjna pasta z gotowanej wołowiny, przypominająca konsystencją pasztecik do smarowania. Bulharkę podano w miseczce z chrupiącą grzanką, czosnkiem oraz drobno pokrojoną cebulą czerwoną i korniszonami. Ciepłą grzaneczkę nacierasz czosnkiem, smarujesz pastą, posypujesz dodatkami i szamiesz. Popijasz browarkiem. W prostocie siłą. Idealnie skomponowana przekąska do piwa.
Czeska pasta do piwa będzie rewelacją podczas zbliżających się Mistrzostwa Świata w piłce nożnej. W końcu co może być lepszego do piwa niż porcja dobrej wołowiny?
Składniki:
300-400 g łopatki wołowej
60 g majonezu
60 g przecieru pomidorowego
1 cebula czerwona
3-4 korniszony
papryka słodka
chili
sól
pieprz
dodatki
chleb
masło
czosnek
cebula czerwona
korniszony
Proces twórczy:
-
Ugotować mięso. (Można wykorzystać mięso wołowe z rosołu)
-
Zmielić ugotowane mięso na drobnych oczkach.
-
Zmielić cebulę i korniszony.
-
Dodać do mięsa przecier i majonez. Dokładnie wymieszać.
-
Przyprawić pastę: papryką, chili, pieprzem i solą. Wymieszać i schować do lodówki na kilka godzin.
-
Przygotować grzanki. Kromki chleba posmarować masłem. Grillować na patelni grillowej z każdej strony po dwie minuty.
-
Pokroić w drobną kostkę cebulę i korniszony.
-
Pastę podawać na drewnianej desce z grzankami i dodatkami. W grzankę wetrzeć czosnek. Posmarować pastą. Posypać cebulką i korniszonem. Wlać do kufla zimny piwo. Finito.