ZRAZY MIELONE (ANGIELSKIE)

Kłaniam się nisko. Ostatnio pogoda Nas nie rozpieszcza. Za oknem typowa brytyjska aura, więc na talerzu nie mogło być inaczej. Na blogu znajdziecie przepis na steki salisbury, czyli kotlet mielony (bądź siekany) z wysokiej jakości wołowiny z dodatkiem smażonej cebuli, przypraw i sosu worcestershire. Na początku lekko obsmażone z dwóch stron, a na koniec duszone w pysznym wywarze z pieczarek i bulionu wołowego.

Postanowiłem dzisiaj pokombinować i stworzyłem zrazy „salisbury” z przepysznym farszem, w którym znajduje się ogórek kiszony, cebula oraz papryka czerwona. Wyszło genialne połączenie.

Sekretem pysznego obiadu jest oczywiście wysokiej jakości wołowina, którą mam od prawdziwych mistrzów w swojej dziedzinie. Firma Regionalna Wołowina jest z Leszna i ma w swojej ofercie wiele wołowych rarytasów. Mięso sezonują 14 bądź 50 dni na życzenie klienta. Po więcej informacji zapraszam do ich sklepu internetowego. Dostawa od zamówienia w przeciągu 24H.

Składniki:

  • 800 g wołowiny (antrykot, rostbef)
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 1 cebula biała
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 1 łyżka musztardy angielskiej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 jajko
  • panko
  • sól i pieprz
    Sos:
  • 300 – 400 g pieczarek
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • zasmażka – 70 ml zimnej wody + 1 łyżka mąki pszennej

Proces twórczy: