FASZEROWANA PAPRYKA MIĘSEM MIELONYM I KASZĄ KUSKUS

Kłaniam się nisko. W ostatnim poście wspominałem, że „czyściłem” zamrażarkę. Na pierwszy ogień, poszedł duży plastikowy pojemnik, który zawierał chili con carne. Było tyle tego, że jedna osoba mogłaby zapomnieć o pichceniu obiadów przez dwa najbliższe dni. Z racji tego, że mieszkam jeszcze z dwiema wspaniałymi duszyczkami, to pojemnik wyparował szybciej niż przygoda polskich drużyn w europejskich pucharach.

Nie ułatwiałem sobie zadania i z jednego farszu, przygotowałem dwie różne propozycje. Pierwsze danie to klasyczne chili con carne zapiekane z kaszą bulgur w czerwonej papryce. Można powiedzieć, że oprócz wysokiej jakości wołowiny w daniu wyróżnia się jeszcze papryka. Występuje ona w kilku różnych odsłonach. Może zgadniecie w jakich? Dobra, nie wytrzymałem napięcia i śpieszę z odpowiedzią. Jakiś nerwowy jestem, za dużo stresu przed urlopem. Oglądacie może serial na „Teoria Wielkiego Podrywu”? Tam jeden z głównych bohaterów, niejaki Sheldon Cooper lubi zadawać pytania i sam na nie odpowiadać. Więc, papryka występuje w sosie w formie świeżej oraz 3 różnych przypraw, które nadają innego wymiaru potrawie, a na sam koniec tworzy „szatę”. Takie paprykoLOVE.

Jak przygotować świetne chili con carne znajdziecie tu. Paprykę przekroiłem wzdłuż, a następnie usunąłem gniazdo z nasionami. Na sam dół położyłem dwie łyżki ugotowanej kaszy kuskus. Na kaszę położyłem wspomniane chili. Z każdą połówką papryki postąpiłem podobnie. Wszystkie wypełnione farsze papryki przełożyłem do naczynia żaroodpornego. Wszystko piekłem ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pod koniec pieczenia papryki posypałem startym parmezanem.

Jutro kolejna propozycja na wykorzystanie chili con carne.

Piona!

 

Składniki:

500 g chili con carne

4 duże czerwone papryki

100 g kaszy kuskus / można zastąpić ryżem

50 g sera parmezan

 

Proces twórczy:

  1. Przygotować chili con carne według przepisu → link
  2. Przygotować kaszę kuskus według przepisu na opakowaniu, albo ugotować ryż.
  3. Przekroić wzdłuż paprykę. Usunąć gniazdo z nasionami.
  4. Pokropić lekko paprykę oliwą z oliwek.
  5. Nałożyć dwie łyżki kaszy/ryżu do połówki papryki. Następnie wypełnić paprykę do brzegu farszem. Czynność powtórzyć z każdą połówką papryki.
  6. Włożyć wypełnione farszem papryki do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30-40 minut, aż papryka będzie miękka.
  7. Pod koniec pieczenia posypać serem.

1-IMG_2666 1-IMG_2668 1-IMG_2669 1-IMG_2677

Dodaj komentarz