Dzisiaj krótko i na temat. Po nocnych baletach trzeba zregenerować organizm. Na rosół ochoty nie mam więc przygotowałem pożywną zupę meksykańską, na bazie mięsa wołowego, pomidorów, papryki i fasoli. Elementem chrupkości będzie domowa tortilla. Zupa meksykańska to idealne źródło witamin i węglowodanów, które pomogą stanąć na nogi niejednemu imprezowiczowi. Padłeś, zjedz zupę i powstań!
Składniki:
600 g mielonego mięsa wołowego
500 g pomidorów malinowych
tortilla
1 l bulionu wołowego
2-3 ziemniaki
1 papryka czerwona
1 papryczka chili
1 cebula czerwona
2-3 ząbki czosnku
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czarnej
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól
pieprz ziołowy
olej rzepakowy
Proces twórczy:
-
Na patelni podsmażyć cebulę, czosnek pokrojone w kosteczkę. Smażyć do uzyskania złotego koloru.
-
Do cebuli i czosnku dorzucić mięso mielone. Przyprawić mięso kuminem i papryką czerwoną. Smażyć ok. 10 minut, aż odparuje woda.
-
Mięso przełożyć do garnka. Pomidory sparzyć i obrać skórkę. Pokroić w dużą kostkę, a następnie wrzucić do garnka.
-
Wlać bulion. Gotować 30 minut.
-
Pokroić w kostkę ziemniaki, paprykę czerwoną oraz chili. Wrzucić do zupy. Gotować kolejne 20 – 30 minut, aż ziemniaki zmiękną.
-
Odcedzić z wody kukurydzę i fasolę. Wrzucić do zupy. Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować kolejne 10 – 15 minut.
-
Zupę odstawić na 2-3 godziny, aby się „przegryzła”. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
-
Podawać z tartym serem żółtym i domową tortillą.