ZUPA MEKSYKAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM

Dzisiaj krótko i na temat. Po nocnych baletach trzeba zregenerować organizm. Na rosół ochoty nie mam więc przygotowałem pożywną zupę meksykańską, na bazie mięsa wołowego, pomidorów, papryki i fasoli. Elementem chrupkości będzie domowa tortilla. Zupa meksykańska to idealne źródło witamin i węglowodanów, które pomogą stanąć na nogi niejednemu imprezowiczowi. Padłeś, zjedz zupę i powstań!

Składniki:

600 g mielonego mięsa wołowego

500 g pomidorów malinowych

tortilla

1 l bulionu wołowego

2-3 ziemniaki

1 papryka czerwona

1 papryczka chili

1 cebula czerwona

2-3 ząbki czosnku

1 puszka kukurydzy

1 puszka fasoli czarnej

1/2 łyżeczki kuminu

1 łyżeczka papryki słodkiej

sól

pieprz ziołowy

olej rzepakowy

Proces twórczy:

  1. Na patelni podsmażyć cebulę, czosnek pokrojone w kosteczkę. Smażyć do uzyskania złotego koloru.

  2. Do cebuli i czosnku dorzucić mięso mielone. Przyprawić mięso kuminem i papryką czerwoną. Smażyć ok. 10 minut, aż odparuje woda.

  3. Mięso przełożyć do garnka. Pomidory sparzyć i obrać skórkę. Pokroić w dużą kostkę, a następnie wrzucić do garnka.

  4. Wlać bulion. Gotować 30 minut.

  5. Pokroić w kostkę ziemniaki, paprykę czerwoną oraz chili. Wrzucić do zupy. Gotować kolejne 20 – 30 minut, aż ziemniaki zmiękną.

  6. Odcedzić z wody kukurydzę i fasolę. Wrzucić do zupy. Zupę przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować kolejne 10 – 15 minut.

  7. Zupę odstawić na 2-3 godziny, aby się „przegryzła”. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

  8. Podawać z tartym serem żółtym i domową tortillą.

Dodaj komentarz