PITA Z KURCZAKIEM I SEREM HALLOUMI

Kłaniam się nisko. Pierwsza część urlopu już za mną. Baterie naładowane na 75%. Włoski Triest zainspirował mnie do tworzenia kolejnych potraw na blogu, ale o tym dowiecie się już we wrześniu. Kilka dni na przepakowanie walizek i jadę na terapię „jodową” do Kołobrzegu. W międzyczasie trzeba było coś wrzucić na przysłowiowy „ruszt”, żeby nie paść na pysk z głodu. Szczerze mówiąc, trochę brakowało mi wyszukiwanie smaków, których nie wrzucałem jeszcze na bloga.

Przez kila dni przesiąknąłem kuchnią śródziemnomorską, więc dzisiejsze danie też będzie w tym klimacie. Przyszła mi ochota na grecką pite. Greckie pieczywo, oczywiście wyszło spod mojej ręki. Pitę wypełniłem grillowanym kurczakiem, grillowanym serem halloumi, oraz orzeźwiającymi tzatzykami. Dodatkowo dodałem jeszcze pomidora, i rukolę. Całość zniszczyła system. Oczywiście, poprosiłem o dokładkę!

Pitę zrobicie w niecałe dwie godziny, a w smaku niszczy gotowe podróbki z mnóstwem chemii. Wystarczy mąką, woda i drożdże i kilka kropel dobrej jakości oliwy z oliwek, oraz trochę zapału w wyrabianiu ciasta. Tyle. Prawda, że niewiele potrzeba do greckiego szczęścia?

Dzięki za uwagę. Trzymajcie się ciepło.

Piona !

 

Składniki:

Pita

  • 500 g mąki pszennej
  • 10 g suchych drożdży
  • 250 ml letniej wody
  • szczypta soli
  • 200 g piersi kurczaka
  • ser halloumi
  • tzatzyki
  • rukola
  • pomidor żółty
  • pomidor malinowy

 

marynata

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki bazylii
  • 1/3 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta cukru trzcinowego
  • sól
  • pieprz

 

Proces twórczy:

  1. Przygotować greckie pity. Przesiać mąką. Wsypać drożdże i sól. Wymieszać.
  2. Dolać wodę. Wyrabiać ciasto przez 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Przełożyć ciasto do miski i przykryć ściereczką, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
  3. Umyć i osuszyć pierś kurczaka. Przygotować marynatę. Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Natrzeć kurczaka. Odstawić do lodówki na godzinę.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-12 części, uformować kulki. Rozgnieść na stolnicy i lekko rozwałkować. Przykryć pity ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Rozgrzać patelnię grillową do czerwoności, usmażyć pierś i ser halloumi. Pokroić ma kawałki.
  6. Rozgrzać piekarnik na 210 stopni Celsjusz, na blaszce położyć pity. Piec 7-9 minut.
  7. Pity rozciąć nożem. Nałożyć dodatki → tzatzyki → rukola → halloumi → kurczak → pomidor → tzatzyki.

1-IMG_3173 1-IMG_3176 1-IMG_3179 1-IMG_3197

Dodaj komentarz