Siemanko. Wolny dzień w środku tygodnia? Lubię to! Święto Wojska Polskiego spadło mi jak grom z jasnego nieba. Akurat złapię oddech przed ostatnią prostą w pracy, i wyczyszczę zamrażarkę przed urlopem. Z czyszczenia wyszło kilka pysznych pozycji, ale to zobaczycie w najbliższym czasie. Dzisiaj chciałbym zostać jeszcze w temacie polskich ziemniaków. Takie niewinne warzywo, często lekceważone przez fitblogerki, a ile przepysznych potraw można wykombinować. Jakbym miał wybierać między ryżem, kaszą, a ziemniakami, wybór padłby na kartofle.
Tym razem przemieniłem ugotowane ziemniaki w imprezowy hit! Smażone kuleczki ziemniaczane to świetna alternatywa dla oklepanych frytek. Nie zrozumcie mnie źle, lubię złociste frytasy, ale nie lubię w kuchni monotonii. Poszukiwanie nowych smaków i połączeń, to jest to, co tygryski kochają najbardziej. Kilka ruchów, kilka innych przypraw oraz dodatków, i ziemniaki nabrały nowego wymiaru smaku. Ziemniaczane kuleczki świetnie pasują do piwa, burgera i dań z grilla. Polecam wykorzystać prosty przepis podczas najbliższej imprezy czy grillowego party.
Nie wspomniałem jeszcze, co w tych kreplach jest takiego niezwykłego. Hmm… W sumie to nic takiego. Ugotowane ziemniaki skrywają w sobie aromatyczne chorizo, starty parmezan, jalapeno i prażoną cebulkę. Kuleczki zostały obtoczone w mące trafia do kąpieli w głębokim tłuszczu. Cała filozofia. Kuleczki podałem z sosem czosnkowym. Oto przekąska ziemniaczana, podana w innej szacie.
Piona !
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 100 g chorizo
- 3 łyżki prażonej cebulki
- jalapeno
- 50 g parmezanu (może być gouda)
- mąka pszenna
Proces twórczy:
- Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę.
- Pokroić w drobną kosteczkę chorizo i papryczkę chili.
- Zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach.
- Wrzucić do ziemniaków chorizo, ser, papryczkę chili i prażoną cebulkę.
- Ulepić z ziemniaków małe kuleczki, najlepiej moczyć ręce w wodzie – łatwiej się lepi. Obtoczyć w mące.
- Smażyć na głębokim tłuszczu przez ok. 5 minut, aż chwycą złoty kolor.
- Podawać z sosem czosnkowym i szczypiorkiem.