SMAŻONE KULECZKI ZIEMNIACZANE

Siemanko. Wolny dzień w środku tygodnia? Lubię to! Święto Wojska Polskiego spadło mi jak grom z jasnego nieba. Akurat złapię oddech przed ostatnią prostą w pracy, i wyczyszczę zamrażarkę przed urlopem. Z czyszczenia wyszło kilka pysznych pozycji, ale to zobaczycie w najbliższym czasie. Dzisiaj chciałbym zostać jeszcze w temacie polskich ziemniaków. Takie niewinne warzywo, często lekceważone przez fitblogerki, a ile przepysznych potraw można wykombinować. Jakbym miał wybierać między ryżem, kaszą, a ziemniakami, wybór padłby na kartofle.

Tym razem przemieniłem ugotowane ziemniaki w imprezowy hit! Smażone kuleczki ziemniaczane to świetna alternatywa dla oklepanych frytek. Nie zrozumcie mnie źle, lubię złociste frytasy, ale nie lubię w kuchni monotonii. Poszukiwanie nowych smaków i połączeń, to jest to, co tygryski kochają najbardziej. Kilka ruchów, kilka innych przypraw oraz dodatków, i ziemniaki nabrały nowego wymiaru smaku. Ziemniaczane kuleczki świetnie pasują do piwa, burgera i dań z grilla. Polecam wykorzystać prosty przepis podczas najbliższej imprezy czy grillowego party.

Nie wspomniałem jeszcze, co w tych kreplach jest takiego niezwykłego. Hmm… W sumie to nic takiego. Ugotowane ziemniaki skrywają w sobie aromatyczne chorizo, starty parmezan, jalapeno i prażoną cebulkę. Kuleczki zostały obtoczone w mące trafia do kąpieli w głębokim tłuszczu. Cała filozofia. Kuleczki podałem z sosem czosnkowym. Oto przekąska ziemniaczana, podana w innej szacie.

 

Piona !

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g chorizo
  • 3 łyżki prażonej cebulki
  • jalapeno
  • 50 g parmezanu (może być gouda)
  • mąka pszenna

 

Proces twórczy:

  1. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę.
  2. Pokroić w drobną kosteczkę chorizo i papryczkę chili.
  3. Zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach.
  4. Wrzucić do ziemniaków chorizo, ser, papryczkę chili i prażoną cebulkę.
  5. Ulepić z ziemniaków małe kuleczki, najlepiej moczyć ręce w wodzie – łatwiej się lepi. Obtoczyć w mące.
  6. Smażyć na głębokim tłuszczu przez ok. 5 minut, aż chwycą złoty kolor.
  7. Podawać z sosem czosnkowym i szczypiorkiem.

1-IMG_2790 1-IMG_2792 1-IMG_2803 1-IMG_2807

Dodaj komentarz