Wczoraj na obiad serwowałem chili con carne. Oczywiście nagotowałem jak dla całego wojska. Walczyłem jak opętany o każdą, kolejną łyżkę. Jadłem już za mamę, tatę, siostrę i całą moją rodzinę. Przy pięćdziesiątej łyżce poległem. Nie dałem rady, meksykańskie jedzenie teraz będzie śniło mi się po nocach. Zostało pół garnka. Co zrobić z resztkami ? Wyrzucić ?
Nie !
Nie tym razem. Wielokrotnie postępowałem w ten sposób.
Przyznać się. Kto z Was wyrzuca resztki do śmieci ?
Powiedzmy STOP marnotrawstwu jedzenia. Od świeże wczorajszy posiłek. Podam go w innej odsłonie. Pomysł będzie szybki, prosty i pyszny! Czas na zapiekankę ziemniaczaną z mięsnym farszem.
Składniki:
1 kg ziemniaków
500 g chili con carne
200 ml 18 % śmietany
jajko
ser żółty
parmezan
sól morska
pieprz
chili con carne
500 g mielonej wołowiny (może być wieprzowina)
1 puszka pomidorów
1 cebula czerwona
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki fasoli czerwonej
1 papryka czerwona
2 ząbki czosnku
1 łyżka papryki czerwonej
1 łyżeczka kuminu
sól morska
pieprz ziołowy
Proces twórczy:
- Pokroić cebulę i czosnek w drobną kostkę. Wlać łyżkę oleju na rozgrzana patelnię. Zeszklić cebule i czosnek.
- Dodać mięso. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć ok 6-7 minut.
- Wlać pomidory do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką oraz kuminem. Gotować 15 minut na małym ogniu.
- Pokroić paprykę w małą kosteczkę. Dorzucić do chili. Gotować kolejne 10 minut.
- Wsypać kukurydzę i fasolę. Wszystko dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić wg preferencji.
- Ziemniaki umyć i obrać w cienkie talarki. Wrzucić do garnka z osoloną wodą i gotować 10 minut.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem a następnie wyłożyć warstwę ziemniaków na dno i po bokach naczynia.
- Dodać mięsny farsz chili con carne. Rozprowadzić po całym naczyniu.
- Wyłożyć górną warstwę ziemniaków.
- Połączyć śmietanę z jajkiem i serem żółtym. Przyprawić solą i pieprzem.
- Wylać sos na górną warstwę zapiekanki. Dokładnie rozprowadzić.
- Zapiekankę przykryć folią aluminiową.
- Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Obficie posypać parmezanem i piec kolejne 10 minut w temperaturze 200 stopni.