ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM – CHILI CON CARNE

Wczoraj na obiad serwowałem chili con carne. Oczywiście nagotowałem jak dla całego wojska. Walczyłem jak opętany o każdą, kolejną łyżkę. Jadłem już za mamę, tatę, siostrę i całą moją rodzinę. Przy pięćdziesiątej łyżce poległem. Nie dałem rady, meksykańskie jedzenie teraz będzie śniło mi się po nocach. Zostało pół garnka. Co zrobić z resztkami ? Wyrzucić ?

Nie !

Nie tym razem. Wielokrotnie postępowałem w ten sposób.

Przyznać się. Kto z Was wyrzuca resztki do śmieci ?

Powiedzmy STOP marnotrawstwu jedzenia. Od świeże wczorajszy posiłek. Podam go w innej odsłonie. Pomysł będzie szybki, prosty i pyszny! Czas na zapiekankę ziemniaczaną z mięsnym farszem.

 

Składniki:

1 kg ziemniaków

500 g chili con carne

200 ml 18 % śmietany

jajko

ser żółty

parmezan

sól morska

pieprz

 

chili con carne

500 g mielonej wołowiny (może być wieprzowina)

1 puszka pomidorów

1 cebula czerwona

1/2 puszki kukurydzy

1/2 puszki fasoli czerwonej

1 papryka czerwona

2 ząbki czosnku

1 łyżka papryki czerwonej

1 łyżeczka kuminu

sól morska

pieprz ziołowy

 

Proces twórczy:

  1. Pokroić cebulę i czosnek w drobną kostkę. Wlać łyżkę oleju na rozgrzana patelnię. Zeszklić cebule i czosnek.
  2. Dodać mięso. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć ok 6-7 minut.
  3. Wlać pomidory do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką oraz kuminem. Gotować 15 minut na małym ogniu.
  4. Pokroić paprykę w małą kosteczkę. Dorzucić do chili. Gotować kolejne 10 minut.
  5. Wsypać kukurydzę i fasolę. Wszystko dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić wg preferencji.
  6. Ziemniaki umyć i obrać w cienkie talarki. Wrzucić do garnka z osoloną wodą i gotować 10 minut.
  7. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem a następnie wyłożyć warstwę ziemniaków na dno i po bokach naczynia.
  8. Dodać mięsny farsz chili con carne. Rozprowadzić po całym naczyniu.
  9. Wyłożyć górną warstwę ziemniaków.
  10. Połączyć śmietanę z jajkiem i serem żółtym. Przyprawić solą i pieprzem.
  11. Wylać sos na górną warstwę zapiekanki. Dokładnie rozprowadzić.
  12. Zapiekankę przykryć folią aluminiową.
  13. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  14. Obficie posypać parmezanem i piec kolejne 10 minut w temperaturze 200 stopni.

1-IMG_01361-IMG_01351-IMG_0146 1-IMG_0144 1-IMG_0141 1-IMG_0109

 

Dodaj komentarz