Duszonki, pieczone, prażonki powracają w wersji na BOGATO. Używając młodzieżowego języka można rzec, iż będzie „tłusto” i „grubo”. Oprócz ziemniaków, kiełbasy, boczku i cebuli w tym wydaniu znajdziemy też pyszne polskie buraki, pieczarki oraz chrupiącą marchewkę. Duszonki przygotujemy w kilkanaście minut. Wystarczy pokroić warzywa, mięso i włożyć warstwowo do kociołka na półtorej godziny. W międzyczasie możemy biesiadować w rodzinnym gronie, lekko zakrapiając gardło ulubionym płynem. Cała atmosfera związana z przygotowaniem, wspólnym czekaniem przy ognisku sprawia, iż jest to danie jest uwielbiane przez miliony polaków. Przez Ciebie też?
Składniki:
2 kg młodych ziemniaków
2 marchewki
2 buraki
400 g pieczarek
2 cebule
4 ząbki czosnku
200 g boczku wędzonego
200 g kiełbasy podwawelskiej
100 g smalcu
liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
pieprz czarny
sól
Proces twórczy:
1. Myjemy dokładnie młode ziemniaki oraz buraki, kroimy w talarki. Cebulę szatkujemy w piórka.
2. Kiełbasę oraz marchewkę kroimy w talarki, a boczek, pieczarki w cienkie paseczki.
3. Przygotowujemy kociołek bądź żeliwne naczynie.
4. Duszonki układamy warstwowo: na sam spód kładziemy liście kapusty, które mają zapobiec przypaleniu się naszych duszonek. Następnie kładziemy ziemniaki, buraki, marchewkę, boczek, kiełbasę, cebulę oraz smalec. Przyprawiamy i kładziemy kolejną warstwę. Ten proces powtarzamy do krawędzi naczynia. Na sam koniec kładziemy liście kapusty oraz folię aluminiową. Zamykamy przykrywką i wkładamy do ogniska.
5. Pieczemy 1,5 godziny.
6. Najlepiej smakuje z kefirem albo zsiadłym mlekiem.