Czy są tu jacyś Gringos? Czy są tu jacyś miłośnicy tequili bądź dobrego burgera? Jak tak to dobrze trafiliście. Kocham meksykańskie smaki? Chociażby za nachos z sosem serowym, chili con carne, tequile, tortille, ale przede wszystkim za dużą ilość pikanterii w potrawach. Nachos Burger to mój hołd dla dziedzictwa kulinarnego gringo. Duża ilość wołowiny, chrupiące nachosy, sos serowy, pikantne chorizo to nierozłączne składniki tej kanapki. Nie ma co dalej się rozpisywać. Musicie przygotować sobie tego buksa.
Składniki:
200 g mielonej wołowiny
1 bułka do burgerów (homemade)
50 g chorizo
garść nachos
sos serowy
sos pomidorowy
sałata lodowa
pomidor malinowy
cebula czerwona
sól
pieprz
kumin
papryka czerwona mielona
Proces twórczy:
1. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, kuminem oraz papryką mieloną. Formujemy kotlet.
2. Kroimy chorizo na plasterki oraz warzywa;
3. Wrzucamy na grilla burgera wraz z kiełbasą chorizo. Grillujemy po 5-6 minut z każdej strony. Pod koniec czasu grillowania burgera, dorzucamy przekrojoną bułkę;
4. Składamy kanapkę: dolną część bułki smarujemy sosem pomidorowym, następnie kładziemy sałatę, burgera, pomidora oraz czerwoną cebulę. Dorzucamy chorizo oraz garść nachos-ów. Wszystko polewamy obficie sosem serowym.