Kłaniam się nisko. Kilka ostatnich postów dotyczyło dużej ilości mięsa, dzisiaj będzie dużo zieleni i jeszcze raz zieleni. Zapaleni mięsożercy powinni szybko powrócić do wcześniejszych postów, albo wziąć kilka głębokich wdechów – wydechów, pędo dobrej kiełbasy do ręki, i prześledzić co dla Was przygotowałem.
Sezon grillowy trwa w najlepsze, dostaję wiele zapytań dotyczących sałatek na grilla. Dlatego przygotowałem kilka „sztosów”, które zachwycą waszych gości. Jedną z moich ulubionych sałatek do mięsa jest sałatka „śródziemnomorska”, czyli moja wariacja na temat klasycznej zieleniny greckiej. Znajdziecie w niej mix sałat, grillowane szparagi, grillowaną cukinię, fetę i kilka innych sezonowych warzyw podanych z dresingiem winegret.
Kolejną propozycją jest surówka z młodej kapusty w towarzystwie cebuli, marchewki i oleju. Nie mogło też zabraknąć amerykańskiego coleslawa. Na sam koniec zostawiłem sałatkę z kaszą bulgur i sezonowych warzyw, świeżości nadaje jej duża ilość posiekanej mięty.
A jakie są Wasze ulubione sałatki / surówki na grilla ?
Lecę po piwerko bo dzisiaj gra reprezentacja 😀
Piona.
Składniki:
Sałatka śródziemnomorska
- mix sałat
- ser feta
- pęczek zielonych szparagów
- 1 cukinia
- 2 ogórki gruntowe
- 2 malinowe pomidory
- 1 cebula czerwona
- papryka czerwona
- 70 ml oliwy
- 1 łyżka soku cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka musztardy delikatesowej
- sól
- pieprz
Surówka z młodej kapusty
- 1/2 młodej kapusty
- 1/2 cebuli
- 1 duża marchewka
- 50 ml olej słonecznikowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- pieprz
biało – czerwony colesław
- 300 g białej kapusty
- 300 g czerwonej kapusty
- 1-2 marchewki
- 1 cebula
- garść szczypiorku
- 400-500 ml maślanki
- 1-2 łyżki octu z białego wina
- 2 łyżki cukru pudru
- sól
- pieprz
kolorowy bulgur (porcja na 2 osoby)
- 100 g kaszy bulgur
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 2 szalotki
- 2-3 ogórki gruntowe
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- garść świeżej mięty
- garść szczypiorku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki francuskiej musztardy
- sól
- pieprz
Proces twórczy:
- Sałatka śródziemnomorska. Umyć i osuszyć wszystkie warzywa. Odłamać twarde końcówki szaragów, cukinie pokroić w talarki. Szparagi i cukinie lekko skropić oliwą i posolić. Grillować po kilka minut z każdej strony. Przełożyć na talerz.
- Pokroić warzywa, paprykę w cienkie słupki, pomidory w „ósemki”, ogórek w kostkę, cebule czerwoną w pióra.
- Przygotować dresing. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce. Odłożyć do lodówki na 30 minut.
- Na talerzu rozłożyć mix sałat. Następnie porozkładać resztę warzyw. Dodać ser feta w kostce. Na koniec położyć grillowane szparagi i cukinię. Wszystko polać dresingiem.
- Surówka z młodej kapusty. Poszatkować kapustę. Pokroić cebulę w kostkę, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. W misce wymieszać olej, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz czarny. Zalewę przelać do reszty składników.
- Colesław. Kapustę cienko poszatkować. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach.
- Posiekać w drobną kostkę cebulę.
- W dużej misce pomieszać kapustę, marchewkę oraz cebulę. Zalać wszystko maślanką.
- Dodać ocet, cukier puder, sól i pieprz. Zawinąć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin do lodówki.
- Kolorowy bulgur. Ugotować kaszę.
- Pokroić paprykę, szalotkę i ogórki w kostkę. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki.
- Posiekać szczypiorek. Podrzeć miętę.
- Wszystkie składniki wymieszać w misce.
- Dodać oliwę z oliwek, musztardę. Doprawić solą i pieprzem.
- Zawinąć miskę folią spożywczą i odstawić do lodówki.