SAŁATKI / SURÓWKI NA GRILLA

Kłaniam się nisko. Kilka ostatnich postów dotyczyło dużej ilości mięsa, dzisiaj będzie dużo zieleni i jeszcze raz zieleni. Zapaleni mięsożercy powinni szybko powrócić do wcześniejszych postów, albo wziąć kilka głębokich wdechów – wydechów, pędo dobrej kiełbasy do ręki, i prześledzić co dla Was przygotowałem.

Sezon grillowy trwa w najlepsze, dostaję wiele zapytań dotyczących sałatek na grilla. Dlatego przygotowałem kilka „sztosów”, które zachwycą waszych gości. Jedną z moich ulubionych sałatek do mięsa jest sałatka „śródziemnomorska”, czyli moja wariacja na temat klasycznej zieleniny greckiej. Znajdziecie w niej mix sałat, grillowane szparagi, grillowaną cukinię, fetę i kilka innych sezonowych warzyw podanych z dresingiem winegret.

Kolejną propozycją jest surówka z młodej kapusty w towarzystwie cebuli, marchewki i oleju. Nie mogło też zabraknąć amerykańskiego coleslawa. Na sam koniec zostawiłem sałatkę z kaszą bulgur i sezonowych warzyw, świeżości nadaje jej duża ilość posiekanej mięty.

A jakie są Wasze ulubione sałatki / surówki na grilla ?

Lecę po piwerko bo dzisiaj gra reprezentacja 😀

Piona.

 

Składniki:

Sałatka śródziemnomorska

  • mix sałat
  • ser feta
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 cukinia
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 malinowe pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • papryka czerwona
  • 70 ml oliwy
  • 1 łyżka soku cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej
  • sól
  • pieprz

 

Surówka z młodej kapusty

  • 1/2 młodej kapusty
  • 1/2 cebuli
  • 1 duża marchewka
  • 50 ml olej słonecznikowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

 

biało – czerwony colesław

  • 300 g białej kapusty
  • 300 g czerwonej kapusty
  • 1-2 marchewki
  • 1 cebula
  • garść szczypiorku
  • 400-500 ml maślanki
  • 1-2 łyżki octu z białego wina
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sól
  • pieprz

 

kolorowy bulgur (porcja na 2 osoby)

  • 100 g kaszy bulgur
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2 szalotki
  • 2-3 ogórki gruntowe
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • garść świeżej mięty
  • garść szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki francuskiej musztardy
  • sól
  • pieprz

 

Proces twórczy:

  1. Sałatka śródziemnomorska. Umyć i osuszyć wszystkie warzywa. Odłamać twarde końcówki szaragów, cukinie pokroić w talarki. Szparagi i cukinie lekko skropić oliwą i posolić. Grillować po kilka minut z każdej strony. Przełożyć na talerz.
  2. Pokroić warzywa, paprykę w cienkie słupki, pomidory w „ósemki”, ogórek w kostkę, cebule czerwoną w pióra.
  3. Przygotować dresing. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce. Odłożyć do lodówki na 30 minut.
  4. Na talerzu rozłożyć mix sałat. Następnie porozkładać resztę warzyw. Dodać ser feta w kostce. Na koniec położyć grillowane szparagi i cukinię. Wszystko polać dresingiem.
  5. Surówka z młodej kapusty. Poszatkować kapustę. Pokroić cebulę w kostkę, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. W misce wymieszać olej, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz czarny. Zalewę przelać do reszty składników.
  6. Colesław. Kapustę cienko poszatkować. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach.
  7. Posiekać w drobną kostkę cebulę.
  8. W dużej misce pomieszać kapustę, marchewkę oraz cebulę. Zalać wszystko maślanką.
  9. Dodać ocet, cukier puder, sól i pieprz. Zawinąć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin do lodówki.
  10. Kolorowy bulgur. Ugotować kaszę.
  11. Pokroić paprykę, szalotkę i ogórki w kostkę. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki.
  12. Posiekać szczypiorek. Podrzeć miętę.
  13. Wszystkie składniki wymieszać w misce.
  14. Dodać oliwę z oliwek, musztardę. Doprawić solą i pieprzem.
  15. Zawinąć miskę folią spożywczą i odstawić do lodówki.