Zaczynamy grillowy weekend. Na sam początek podzielę się z Wami prostym przepisem na przepyszną kanapkę. Pewnie niejednokrotnie słyszeliście, że śniadanie to najważniejszy posiłek, który daje nam kopa na resztę dnia. Podpisuję się pod tym, choć nie zawsze mam czas i chęć. Jednak zmiana nawyków żywieniowych to nie taka łatwa sprawa.
Dzisiejsza propozycja grillowa to samo zdrowie. Żaden dietetyk nie zgłosi swojego weta. Grillowana bagietka, twarożek na bazie chudego sera, rzodkiewki oraz cebulki dymki to pokaźna dawka białka i węglowodanów. Ponad to nasz organizm dostanie sporą ilość potasu i magnezu w grillowanych pomidorach. Piszecie się na takie śniadanie na świeżym powietrzu?
Składniki:
bagietka
250 g sera białego (chudy)
80 ml jogurtu naturalnego
cebulka dymka
kilka rzodkiewek
2-3 pomidory malinowe
bazylia suszona
oregano suszone
sól morska
pieprz
oliwa z oliwek
Proces twórczy:
-
Ser biały wrzucić do miseczki. Rozdrobnić go widelcem. Pokroić w drobną kostkę rzodkiewkę oraz cebulkę dymkę. Dodać do sera.
-
Jogurt naturalny wlać do reszty składników. Przyprawić solą morską oraz pieprzem grubo mielonym. Dokładnie wymieszać.
-
Pomidory pokroić w centymetrowe kawałki. Skropić oliwą z oliwek. Przyprawić solą, pieprzem, suszonym oregano oraz suszoną bazylią. Grillować po 3 minuty z każdej strony na tacce aluminiowej.
-
Bagietkę przekroić wzdłuż. Skropić oliwą z oliwek i przyprawić ulubionym suszonym ziołem. Grillować 3 minuty.
-
Na bagietkę nałożyć dużą ilość twarożku, na górę położyć grillowane pomidory. Wszystko posypać szczypiorkiem.