Czy są tu miłośnicy kuchni wegetariańskiej bądź mięsożercy szukający nowych, smakowych doznań? Jak tak, to ogromnie się cieszę, że mogę się z Wami podzielić nowym przepisem na WEGE BURGERA. Do tematu „wege burgera” zabierałem się od kilku dobrych lat. Jest kilka posiłków bezmięsnych, które uznaje za przysłowiowy „obiad”, może dla tego nie było mi po drodze? Ponad to, nie wyobrażam sobie burgera bez mięsa. Powiem więcej, nie wyobrażam sobie burgera bez wołowiny. Chcąc potwierdzić swoje racje, zakasałem rękawy i zabrałem się za przygotowanie burgera bez mięsa. Jak mi poszło? Nadspodziewanie dobrze. Nie taki diabeł straszny jak go malują. Cholera! Burger z kalafiora jest całkiem spoko.
Składniki:
Kalafior
150 g sera żółtego
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
Sól
Pieprz
Zioła prowansalskie
Oliwa z oliwek
Olej do smażenia
Bułka
Pomidor
Cebula czerwona
Ketchup
Proces twórczy:
- Kalafior dzielimy na mniejsze części „różyczki”. Kładziemy na brytfance, obficie kropimy oliwą oraz przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni Celsjusza. Pieczemy kalafior przez 60 minut.
- Ser żółty ścieramy na tarce (grube oczka).
- Po upływie czasu pieczenia, wrzucamy kalafior do blendera. Następnie kalafior łączymy z jajkami, mąką, serem żółtym oraz przyprawiamy do smaku. Formujemy kotlety.
- Smażymy na patelni do uzyskania złotego koloru.
- Burger z kalafiora podajemy w towarzystwie sałaty, pomidora, cebuli czerwonej. Polewamy ulubionym ketchupu.