Od dawna po głowie chodziła mi uporczywa myśl o szaszłykach. Ochota z każdym dniem rosła, aż do momentu kiedy to niespodziewanie mi się przyśniły. W śnie leżały gigantyczne szaszłyki na największym grillu jaki kiedykolwiek w życiu widziałem. Coś niesamowitego. Nie czekając na dalszy ciąg wydarzeń, o poranku powstrzymałem gastro obsesję. Kupiłem potrzebne składniki i zrobiłem azjatyckie szaszłyki podane na ryżu kokosowym. Takie połączanie robiłem pierwszy raz. Intuicja mnie nie zawiodła.
Jest to proste danie, które wymaga kilku podstawowych czynności. Wystarczy potrafić posługiwać się nożem i mieć trochę siły w ręku, aby użyć moździerza. Ze składników potrzebna będzie karkóweczka i pierś z kurczaka. Dodatkowo polecam zakupić pieczarki, cebulę oraz paprykę czerwoną, może też być kukurydza w kolbie, cukinia czy inny dziwny kabaczek. Oto cała receptura tych przepysznych szaszłyków.
Czasem zastanawiam się czy kulinarne hobby nie przeradza się w obsesję 😀
Danie poleca – Samozwańczy Szef Grilla !
Składniki:
300 g karkówki
300 g piersi kurczaka
cebula
cebula czerwona
pieczarki
papryka czerwona
300 g ryżu
400 ml mleczka kokosowego
400 ml wody
łyżeczka curry
sól
marynata
60 ml sosu sojowego
łyżka sosu rybnego
80-100 ml oleju rzepakowego
kolendra
pieprz kolorowy
czosnek niedźwiedzi
szczypta kuminu
papryka czerwona
suszona chili
sok z połowy limonki
1 łyżeczka cukru brązowego
glazura
1 łyżka miodu wielokwiatowego
2 łyżki wody
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami mięso. Pokroić na 1-2 centymetrowe kawałki.
- Przygotować marynatę. Kolendrę wrzucić na rozgrzaną patelnię. Prażyć aż zacznie puszczać aromaty. Wrzucić do moździerza i drobno zmielić. Dodać do moździerza kolejne składniki: pieprz kolorowy, suszone chili, paprykę słodką, czosnek, kumin oraz cukier. Wszystko zetrzeć na proch.
- Połączyć suchą marynatę z olejem, sosem rybnym, sosem sojowym oraz sokiem z limonki. Natrzeć mięso i odstawić na noc do lodówki.
- Warzywa pokroić w 1-2 cm kawałki. Na wykałaczki naprzemienni nabijać mięso z warzywami. Polać całość resztą marynaty.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piec ok 30-40 minut. Pod koniec pieczenia polać glazurą i posypać sezamem.
- Wrzucić do garnka ryż i zalać mlekiem kokosowym i wodą. Przyprawić curry i solą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu kiedy ryż wchłonie wszystkie płyny.
- Szaszłyki podawać z ryżem i surówką od chińczyka.