AZJATYCKIE SZASZŁYKI Z KOKOSOWYM RYŻEM

Od dawna po głowie chodziła mi uporczywa myśl o szaszłykach. Ochota z każdym dniem rosła, aż do momentu kiedy to niespodziewanie mi się przyśniły. W śnie leżały gigantyczne szaszłyki na największym grillu jaki kiedykolwiek w życiu widziałem. Coś niesamowitego. Nie czekając na dalszy ciąg wydarzeń, o poranku powstrzymałem gastro obsesję. Kupiłem potrzebne składniki i zrobiłem azjatyckie szaszłyki podane na ryżu kokosowym. Takie połączanie robiłem pierwszy raz. Intuicja mnie nie zawiodła.

Jest to proste danie, które wymaga kilku podstawowych czynności. Wystarczy potrafić posługiwać się nożem i mieć trochę siły w ręku, aby użyć moździerza. Ze składników potrzebna będzie karkóweczka i pierś z kurczaka. Dodatkowo polecam zakupić pieczarki, cebulę oraz paprykę czerwoną, może też być kukurydza w kolbie, cukinia czy inny dziwny kabaczek. Oto cała receptura tych przepysznych szaszłyków.

Czasem zastanawiam się czy kulinarne hobby nie przeradza się w obsesję 😀

Danie poleca – Samozwańczy Szef Grilla !

 

Składniki:

300 g karkówki

300 g piersi kurczaka

cebula

cebula czerwona

pieczarki

papryka czerwona

300 g ryżu

400 ml mleczka kokosowego

400 ml wody

łyżeczka curry

sól

 

marynata

60 ml sosu sojowego

łyżka sosu rybnego

80-100 ml oleju rzepakowego

kolendra

pieprz kolorowy

czosnek niedźwiedzi

szczypta kuminu

papryka czerwona

suszona chili

sok z połowy limonki

1 łyżeczka cukru brązowego

 

glazura

1 łyżka miodu wielokwiatowego

2 łyżki wody

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami mięso. Pokroić na 1-2 centymetrowe kawałki.
  2. Przygotować marynatę. Kolendrę wrzucić na rozgrzaną patelnię. Prażyć aż zacznie puszczać aromaty. Wrzucić do moździerza i drobno zmielić. Dodać do moździerza kolejne składniki: pieprz kolorowy, suszone chili, paprykę słodką, czosnek, kumin oraz cukier. Wszystko zetrzeć na proch.
  3. Połączyć suchą marynatę z olejem, sosem rybnym, sosem sojowym oraz sokiem z limonki. Natrzeć mięso i odstawić na noc do lodówki.
  4. Warzywa pokroić w 1-2 cm kawałki. Na wykałaczki naprzemienni nabijać mięso z warzywami. Polać całość resztą marynaty.
  5. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piec ok 30-40 minut. Pod koniec pieczenia polać glazurą i posypać sezamem.
  6. Wrzucić do garnka ryż i zalać mlekiem kokosowym i wodą. Przyprawić curry i solą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu kiedy ryż wchłonie wszystkie płyny.
  7. Szaszłyki podawać z ryżem i surówką od chińczyka.

1-IMG_0264 1-IMG_0248 1-IMG_0244 1-IMG_0241

Dodaj komentarz