PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE Z CHORIZO

Czy znajdują się tu pizzożercy? Jak tak, to mam świetną informację. Dzisiaj przedstawię pizzę chorizo, przygotowaną na cienkim cieście. Tak naprawdę dawno nie smakowała mi żadna pizza zrobiona przez siebie czy zjedzona w pizzerii. Nie wiem czy jest to zasługą „szlabanu” na fast foody w tygodniu, czy idealnie skomponowanie składników, które stworzyły zgraną drużynę ? Pewnie oba czynniki miały swój udział w zbombardowaniu mego podniebienia. Niespodziewane uczucie.

Ciasto na pizzę zrobiłem z mąki typu 00, drożdży i ciepłej wody. Wiem, nic odkrywczego nie napisałem. Kulka ciasta wyrastała w ciepłym miejscu przez dwie godziny. Sos pomidorowy oczywiście własnej produkcji. Przepis znajdziecie na kanale YouTube (chillout z grillem) . Ze składników użyłem cienko pokrojoną kiełbasę chorizo, cebulę czerwoną, jalapeno, kukurydzę, oliwki zielone oraz marynowany zielony pieprz. Chorizo i zielony pieprz pozamiatały. Również wykorzystałem dwa gatunki sera – mozzarella i parmezan. Mozzarellę położyłem na spodzie pizzy, a parmezanem posypałem pizzę pod koniec pieczenia. Wszystko skropiłem oliwą z oliwek.

Ogień !!!

Składniki:

ciasto na pizzę

500 g mąki typu 00

30 g drożdży

250 ml ciepłej wody

łyżeczka cukru

szczypta soli

łyżka oliwy z oliwek

chorizo

cebula czerwona

jalapeno

marynowany zielony pieprz

kukurydza

mozzarella

oliwki zielone

parmezan

Proces twórczy:

  1. Rozpuścić (rozgnieść) drożdże z łyżeczką cukru. Przesiać dwa razy mąkę.

  2. Dodać do mąki rozpuszczone drożdże, wodę, oliwę oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszać.

  3. Wyrabiać ciasto przez minimum dziesięć minut. Im dłużej i mocniej tym lepiej dla smaku ciasta.

  4. Posmarować z wierzchu ciasto oliwą. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwie godziny. Śmiało możesz zostawić na dłuższy okres.

  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Zawinąć ranty ciasta do środka. Widelcem po nakłuwać ciasto – dzięki temu podczas pieczenia nie będą tworzyć się bąble powietrzne.

  6. Rozprowadzić sos pomidorowy. Położyć mozzarellę, a następnie resztę składników.

  7. Włożyć pizzę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 13-15 minut.

  8. Posypać pizzę parmezanem pod koniec pieczenia (w 14 minucie). Pokropić oliwą z oliwek.

1-IMG_0300 1-IMG_0308 1-IMG_0309 1-IMG_0311 1-IMG_0312

Dodaj komentarz