MINI CALZONE – FINGER FOOD

Finger food to forma jedzenia na „kęs”, czyli mała potrawa, która zmieści się w dwóch palcach. Mogą to być różnorodnego typu przekąski, koreczki, roladki, babeczki i wiele innych twórczych kulinarnych pozycji. Wczoraj podzieliłem się przepisem na sajgonki. Na upartego też można dopisać je do grupy „finger food” – dwa gryzy i po sajgonce.

Dzisiaj z Wietnamskich pól, przeniesiemy się do Włoch. Włochy czyli eldorado dla smakoszy makaronów, winnic i najlepszych pizz na świecie. Przy niedzielnym popołudniu zaserwuję mini calzone z farszem „misz masz”, czyli pokaż kotku co masz w środku. Zawartość lodówki pozwoliła na całkiem fajne wypełnienie calzone. Farsz składa się z szynki, pieczarek, cebuli czerwonej oraz sosu pomidorowego. Do przygotowania ciasta oczywiście użyłem mąki pszennej typu 00, najlepiej nadaje się do pizzy. Sos pomidorowy zrobiłem z mojego sprawdzonego przepisu (tutaj zobaczysz krok po kroku jak się za to zabrać).

Aha, zapomniałbym o najważniejszym. Finger food to nie tylko wygląd potrawy i smak, ale też ceremonia. Nie wyobrażam sobie jedzenia mini calzone, bez maczania w ulubionym sosie. Tym razem postawiłem na domowy sos czosnkowy, który został przygotowany na greckim jogurcie i dużej ilości czosnku. Coś niesamowitego.

Lubicie pizze w takiej odsłonie ?

 

Składniki:

500 g mąki typ 00

35 g drożdży

250 ml ciepłej wody

łyżeczka cukru

łyżeczka oliwy z oliwek

szczypta soli

sos pomidorowy

szynka

pieczarki

ser żółty

cebula czerwona

żółtko

sezam

 

Proces twórczy:

  1. Drożdże rozcieramy z cukrem w szklance do uzyskania płynnej konsystencji. Mąkę przesiewamy 2-3 razy. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki ciasta (mąką, woda, drożdże, sól, oliwa). Wyrabiamy 10 minut i odstawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia (przykrywamy ściereczką).
  2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów. Szklanką wycinamy ciasto. Tak samo jak przy pierogach.
  3. Pieczarki i szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Czerwoną cebulę pokroić także w drobną kosteczkę. Ser żółty zetrzeć na małych oczkach.
  4. Środek pizzy posmarować sosem pomidorowy. Dodać resztę składników. Ciasto zamknąć tak samo jak przy produkcji wspomnianych pierogów. Posmarować żółtkiem. Posypać sezamem.
  5. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza. Piec przez 15 minut.
  6. Podawać z sosem czosnkowym.

1-IMG_0283 1-IMG_0285 1-IMG_0290 1-IMG_0293

Dodaj komentarz