Finger food to forma jedzenia na „kęs”, czyli mała potrawa, która zmieści się w dwóch palcach. Mogą to być różnorodnego typu przekąski, koreczki, roladki, babeczki i wiele innych twórczych kulinarnych pozycji. Wczoraj podzieliłem się przepisem na sajgonki. Na upartego też można dopisać je do grupy „finger food” – dwa gryzy i po sajgonce.
Dzisiaj z Wietnamskich pól, przeniesiemy się do Włoch. Włochy czyli eldorado dla smakoszy makaronów, winnic i najlepszych pizz na świecie. Przy niedzielnym popołudniu zaserwuję mini calzone z farszem „misz masz”, czyli pokaż kotku co masz w środku. Zawartość lodówki pozwoliła na całkiem fajne wypełnienie calzone. Farsz składa się z szynki, pieczarek, cebuli czerwonej oraz sosu pomidorowego. Do przygotowania ciasta oczywiście użyłem mąki pszennej typu 00, najlepiej nadaje się do pizzy. Sos pomidorowy zrobiłem z mojego sprawdzonego przepisu (tutaj zobaczysz krok po kroku jak się za to zabrać).
Aha, zapomniałbym o najważniejszym. Finger food to nie tylko wygląd potrawy i smak, ale też ceremonia. Nie wyobrażam sobie jedzenia mini calzone, bez maczania w ulubionym sosie. Tym razem postawiłem na domowy sos czosnkowy, który został przygotowany na greckim jogurcie i dużej ilości czosnku. Coś niesamowitego.
Lubicie pizze w takiej odsłonie ?
Składniki:
500 g mąki typ 00
35 g drożdży
250 ml ciepłej wody
łyżeczka cukru
łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta soli
sos pomidorowy
szynka
pieczarki
ser żółty
cebula czerwona
żółtko
sezam
Proces twórczy:
- Drożdże rozcieramy z cukrem w szklance do uzyskania płynnej konsystencji. Mąkę przesiewamy 2-3 razy. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki ciasta (mąką, woda, drożdże, sól, oliwa). Wyrabiamy 10 minut i odstawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia (przykrywamy ściereczką).
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów. Szklanką wycinamy ciasto. Tak samo jak przy pierogach.
- Pieczarki i szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Czerwoną cebulę pokroić także w drobną kosteczkę. Ser żółty zetrzeć na małych oczkach.
- Środek pizzy posmarować sosem pomidorowy. Dodać resztę składników. Ciasto zamknąć tak samo jak przy produkcji wspomnianych pierogów. Posmarować żółtkiem. Posypać sezamem.
- Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza. Piec przez 15 minut.
- Podawać z sosem czosnkowym.