PAD THAI

Dzień dobry bardzooo. Dzisiaj uraczę Was przepisem z kuchni azjatyckiej. Wirtuozji w tej potrawie nie będzie, ale w smaku całkiem spoko. Tajska jajecznica z robakami. Mówi Wam to coś ? Tak ! To jest – Pad Thai. Jedna z najbardziej znanych tajskich potraw wylądowała w moim WOK-u. Czas akcji nie przekroczył 6 minut. No dobra, więcej czasu zajęło mi obieranie z pancerzy krewetek, ale to się nie liczy. Kiedy już uporałem się z morskimi robakami, poszło z górki. Przez jakiś czas jeszcze waliły mi ręce po tej „skrobance”, więc radzę założyć lateksowe rękawiczki. Lateks świetnie sprawdza się w takich okolicznościach.

Oprócz owoców morze użyłem jeszcze jajka kurzego, makaronu ryżowego, marchewki pokrojonej w cieniutkie paseczki, papryczki chili, prażonych orzechów (mogą być pini), fasoli mung oraz cebulki dymki. Oczywiście wlałem kilka azjatyckich sosów do podkręcenia smaku. Całość pięknie skropiłem sokiem z limonki.

Składniki:

  • 8-10 krewetek
  • 1 jajko
  • makaron ryżowy
  • pół marchewki
  • cebula dymka
  • kiełki fasoli mung
  • 1 papryczka chili
  • olej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżki sosu rybnego
  • 1/2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka pasty red curry
  • orzechy prażone
  • limonka

Proces twórczy:

  1. Rozgrzać WOK do czerwoności. Wlać olej.

  2. Wbić jedno jajko i wrzucić obrane krewetki. Smażyć kilkanaście sekund, ciągle mieszając.

  3. Dodać ugotowany makaron ryżowy.

  4. Wrzucić pokrojoną w paseczki marchewkę, posiekaną papryczkę chili. Wlać sos sojowy, rybny oraz sos ostrygowy.

  5. Smażyć ok. 1 minuty.

  6. Dodać pastę curry oraz wlać ok. 1/4 szklanki wody. Zmniejszyć ogień i smażyć 2-3 minuty, aż wyparuje nadmiar wody.

  7. Dodać pokrojoną dymkę i prażone orzechy. Wszystko wymieszać. Przełożyć Pad Thai na talerz.

  8. Skropić sokiem z limonki.

1-IMG_1902 1-IMG_1904 1-IMG_1916 1-IMG_1920

Dodaj komentarz