PULLED PORK – SZARPANA WIEPRZOWINA Z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI

Kłaniam się nisko po samo grillowisko. W życiu większości ludzi przychodzi czas, kiedy to trzeba zmierzyć się z przeprowadzką czy remontem. Od kilku dni toczę ciężki bój z przeprowadzką i odświeżeniem mieszkania. Niewątpliwie są to zajęcia czasochłonne i męczące. Ważnym elementem jest dostarczenie organizmowi potrzebnej energii w postaci kawałka dobrego mięsa. Jak to zrobić kiedy nie ma czasu? Przygotować danie, które nie będzie potrzebowało naszej uwagi, a w smaku będzie petarda.

Idealnym rozwiązaniem jest potrawa pulled pork czyli szarpana wieprzowina. Jest to aromatyczne mięso, pieczone w sosie pomidorowym w niskiej temperaturze przez 6 godzin. Dzięki takiej obróbce, mięso jest soczyste i rozpływa się w ustach. Pulled pork możemy zjeść z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką grecką albo zrobić burger. Pasuje do wszystkiego. Również sprawdza się następnego dnia, jako baza bułki na drugie śniadanie w pracy czy szkole.

 

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej

600 g pomidorów malinowych

50 ml wody

1 duża cebula

1 mała papryka czerwona

papryczka chili

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka kuminu

1 łyżeczka majeranku

40 ml whiskey

1 łyżka miodu

szczypta cynamonu

sól

pieprz

olej rzepakowy

pieczone młode ziemniaki

1 kg młodych ziemniaków

2 ząbki czosnku

łyżeczka tymianku

oliwa z oliwek

 

Proces twórczy:

  1. Łopatkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nadmiar tłuszczu odciąć. Mięso przyprawić solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Mięso obsmażyć z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Mięso przełożyć do zamykanego naczynia żaroodpornego.
  3. Cebulę poszatkować w pióra. Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki oraz pokroić w kostkę. Paprykę czerwoną i chili pokroić w kosteczkę. Czosnek zgnieść i poszatkować.
  4. Na patelni usmażyć cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy przyprawy: papryka słodka, kumin, majeranek, cynamon oraz whiskey. Smażyć minutę ciągle mieszając.
  5. Dodać pomidory, paprykę czerwoną, chili oraz łyżkę miodu. Gotować 5-8 minut na małym ogniu.
  6. Sos przelać do mięsa.
  7. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Piec przez 5-6 godzin.
  8. PIECZONE MŁODE ZIEMNIAKI: ziemniaki dokładnie umyć. Gotować 20 minut. Następnie przyprawić czosnkiem, tymiankiem i oliwą z oliwek. Piec 20-30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Dodaj komentarz