Kłaniam się nisko po samo grillowisko. W życiu większości ludzi przychodzi czas, kiedy to trzeba zmierzyć się z przeprowadzką czy remontem. Od kilku dni toczę ciężki bój z przeprowadzką i odświeżeniem mieszkania. Niewątpliwie są to zajęcia czasochłonne i męczące. Ważnym elementem jest dostarczenie organizmowi potrzebnej energii w postaci kawałka dobrego mięsa. Jak to zrobić kiedy nie ma czasu? Przygotować danie, które nie będzie potrzebowało naszej uwagi, a w smaku będzie petarda.
Idealnym rozwiązaniem jest potrawa pulled pork czyli szarpana wieprzowina. Jest to aromatyczne mięso, pieczone w sosie pomidorowym w niskiej temperaturze przez 6 godzin. Dzięki takiej obróbce, mięso jest soczyste i rozpływa się w ustach. Pulled pork możemy zjeść z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką grecką albo zrobić burger. Pasuje do wszystkiego. Również sprawdza się następnego dnia, jako baza bułki na drugie śniadanie w pracy czy szkole.
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
600 g pomidorów malinowych
50 ml wody
1 duża cebula
1 mała papryka czerwona
papryczka chili
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka majeranku
40 ml whiskey
1 łyżka miodu
szczypta cynamonu
sól
pieprz
olej rzepakowy
pieczone młode ziemniaki
1 kg młodych ziemniaków
2 ząbki czosnku
łyżeczka tymianku
oliwa z oliwek
Proces twórczy:
- Łopatkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nadmiar tłuszczu odciąć. Mięso przyprawić solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Mięso obsmażyć z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Mięso przełożyć do zamykanego naczynia żaroodpornego.
- Cebulę poszatkować w pióra. Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki oraz pokroić w kostkę. Paprykę czerwoną i chili pokroić w kosteczkę. Czosnek zgnieść i poszatkować.
- Na patelni usmażyć cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy przyprawy: papryka słodka, kumin, majeranek, cynamon oraz whiskey. Smażyć minutę ciągle mieszając.
- Dodać pomidory, paprykę czerwoną, chili oraz łyżkę miodu. Gotować 5-8 minut na małym ogniu.
- Sos przelać do mięsa.
- Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Piec przez 5-6 godzin.
- PIECZONE MŁODE ZIEMNIAKI: ziemniaki dokładnie umyć. Gotować 20 minut. Następnie przyprawić czosnkiem, tymiankiem i oliwą z oliwek. Piec 20-30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.