SZAKSZUKA (SHAKSHOUKA)

Szukacie dobrego pomysłu na smaczne, a zarazem pożywne śniadanie? Tak? Świetnie trafiliście. W jesienny poranek polecam szakszukę. Szakszuka to tunezyjskie danie zawierające „sadzone” jajka, cebulę, czosnek oraz pomidory, podawane na patelni.

Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie dodał od siebie szczypty wariactwa do potrawy. Oryginalną recepturę wzbogaciłem bawarskimi kiełbaskami, kukurydzą oraz czarną fasolę. Oto takim sposobem, powstała szakszuka wywodząca się z Tunezji, Niemiec oraz Meksyku. Istny szał. W smaku R-E-W-E-L-A-CJ-A.

 

Składniki:

3 jajka kurze

5-7 kiełbasek bawarskich

2 pomidory malinowe

pomidorki koktajlowe

szczypiorek

1 cebula czerwona

1 papryka

garść kukurydzy

garść fasoli czarnej

100 ml passaty pomidorowej

2 ząbki czosnku

zioła prowansalskie

bazylia suszona

sól morska

pieprz czarny

łyżka masła

 

Proces twórczy:

  1. Pomidory nakroić i sparzyć wrzącą wodą. Obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.
  2. Cebulę, paprykę oraz czosnek pokroić w kostkę.
  3. Żeliwną patelnię rozgrzać do czerwoności, wrzucić łyżkę masła. Zeszklić cebulę, a następnie dorzucić czosnek i kiełbaski. Smażyć 3-4 minuty.
  4. Na patelnię wrzucić pomidory, paprykę oraz dolać passatę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Gotować do zredukowania sosu (ok. 5-7 minut).
  5. Dodać fasolę i kukurydzę. Dokładnie wymieszać. Wbić 3 jajka i gotować pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Jajka przyprawić solą i pieprzem.
  6. Szakszuke przeprawić garścią szczypiorku i pomidorkami koktajlowymi.

Dodaj komentarz