ROSÓŁ WOŁOWY – FRITTATENSUPPE

Kłaniam się nisko, po same rosolisko. Mamy niedzielę więc pewne kwestie organizacji muszą być zachowane. Dziesięć lat wstecz, kiedy jeszcze mieszkałem z rodzicami, w niedzielę zawsze był podawany rosół w porze transmisji „Familiady”. Gorący rosołek zawsze stawiał na nogi po nocnych szaleństwach, a program Karola Strasburgera był idealny na odmulenie. Po latach rosół już się nie leje w każdą niedzielę, a Karola zastąpił YouTube czy Comedia Central. Dzisiaj powrócę do odległych lat i przygotuję wołowy rosół z nieco innym wkładem niż makaron.

Wczoraj dzieliłem się przepisem na austriackiego sznycla. W dalszym ciągu zostaniemy w kuchni austriackiej. Tym razem podzielę się przepisem na Frittatensuppe, czyli wołowy rosół z naleśnikami. Pierwszy raz z tą pyszną zupą spotkałem się w lipcu, kiedy to rozpisywałem z żoną plan podróży po Włoszech i Austrii. Oprócz najczęściej odwiedzanych zabytków i znanych miejsc przez trustów, robimy listę regionalnych potraw, które musimy spróbować. Frittatensupe jest przedstawiana jako danie narodowe Austriaków, a wywodzi się ze Szwabii. Wywar przygotowuje się podobnie jak „nasz” rosół, tylko podawany jest z cienko pokrojonymi paskami naleśników.

Wywar robię z samej wołowiny. Używam do tego pręgi wołowej i mostku. Oprócz sporej ilości mięsa, dodaję również sporą ilość włoszczyzny. Wszystko „pyrka” się przez kilka godzin na małym ogniu. Naleśniki robię z podstawowego przepisu, który znajdziecie na blogu. Trzy miski zupy stawiają na nogi.

Więcej niż jedno zwierzę to? 😀

Lama.

Piona!

 

Składniki:

  • 0,5 kg pręgi wołowej
  • 0,5 kg mostku wołowego
  • 4 l zimnej wody
  • 1/2 główki kapusty włoskiej
  • 1 mały por
  • 4 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 średniego selera
  • 1 duża cebula
  • pęczek pietruszki
  • pęczek lubczyku
  • 5 listków laurowych
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5-7 ziarenek czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • naleśniki

 

Proces twórczy:

  1. Umyć mięso. Zalać 4 litrami zimnej wody. Zagotować.
  2. Zmniejszyć ogień, odszumować. Gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny, raz na jakiś czas zdjąć szumowiny.
  3. Umyć i obrać warzywa. Cebulę opalić na palniku.
  4. Po upływie półtorej godziny dodać obrane warzywa, zioła i resztę przypraw. Gotować kolejne 2 godziny.
  5. Przygotować naleśniki → przepis.
  6. Pokroić naleśniki w cienkie paseczki.
  7. Odcedzić rosół z warzyw i mięsa. Mięso i marchewkę pokroić w drobną kosteczkę i z powrotem wrzucić do wywaru.
  8. Rosół podawać z naleśnikami, mięsem, marchewką i świeżo posiekaną pietruszką.

1-IMG_3349 1-IMG_3351 1-IMG_3357 1-IMG_3361

Dodaj komentarz