ZAPIEKANKA GYROS

Siemanko. W trwającym tygodniu, większość sympatyków futbolu martwiło się stanem zdrowia Kamila Glika. Zawodnik podczas treningu niefortunnie upadł na bark i doznał kontuzji. Niestety potwierdził się najgorszy scenariusz, Kamil będzie oglądał mistrzostwa jako kibic. Z wiadomości poza sportowych, ma zostać nałożony dodatkowy podatek na paliwo. Takim oto sposobem ceny żywności pójdą w górę. No cóż… Z dobrych informacji mamy czwartek i został jeszcze tylko jeden dzień do weekendu. Będzie się działo !

Lubicie sałatkę gyros? Ja uwielbiam, mam kilka różnych wariantów na gyrosowe pozycje. Dzisiaj gyrosa przerobiłem w zapiekankę makaronową. Większość składników pokrywa się z sałatką. Oczywiście użyłem: kurczaka, paprykę czerwoną i żółtą, cebulę, ogórki kiszone oraz kukurydzę. Do sosu dodałem śmietanę 12 % i curry. Wszystko związał ze sobą ser żółty. Całość włożyłem do naczynia żaroodpornego i piekłem 30 minut. Wyszło cudo świata. Zapiekanka nie odstaje w smaku od sałatkowego klasyku. Ba! Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że jest lepsza.

Zakasać rękawy i sami się przekonacie.

Piona !

Składniki:

  • 400 g piersi kurczaka
  • 200-300 g makaronu penne
  • 200 g żółtego sera
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 cebula czerwona
  • kukurydza
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawa gyros

sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 ząbek czosnku

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć piersi kurczaka. Pokroić w kostkę.

  2. Zamarynować mięso w oliwie i przyprawie gyros. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki.

  3. Podsmażyć kurczaka na patelni grillowej. Odsączyć papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu.

  4. Pokroić w kostkę: ogórki kiszone, paprykę i cebulę. Zetrzeć na tarce ser żółty.

  5. Przygotować sos. W miseczce połączyć majonez, ketchup, śmietanę. Przecisnąć przez praskę czosnek. Dosypać curry.

  6. Ugotować makaron na al dente.

  7. Nasmarować naczynie żaroodporne masłem. Na dno naczynia położyć makaron. Następnie dodać warstwę kurczaka. Polać zapiekankę 1/2 sosu. Dodać garść sera żółtego. Kolejno dodać: cebulę, paprykę, ogórek kiszony i kukurydzę. Polać całość resztą sosu.

  8. Włożyć zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 25 minut.

  9. Posypać zapiekankę resztą sera. Piec kolejne 5 minut.

  10. Smacznego.

 

1-IMG_20511-IMG_2048 1-IMG_2054 1-IMG_20601-IMG_2040

 

Dodaj komentarz