Siarczyste mrozy powoli opuszczają nasz kraj. Niebawem mają znowu powrócić dodatnie temperatury, z czego niezmiernie się cieszę. Jednak zanim to się stanie, nie będę czekał z założonymi rękami i udam się w następną kulinarną podróż. Ponownie udam się do Turcji. Kebaby robiłem już w każdej możliwej odsłonie. Teraz przyszedł czas na „łódkowatą” pide. Pide to taka turecka pizza z różnorodnym farszem. Z tego co się dowiedziałem o pide, to zasada farszu jest jak w włoskiej pizzy. Co masz w lodówce to wrzucasz. Najpopularniejsza odsłona w Turcji jest z mielonym mięsem. I taką właśnie dzisiaj przyrządzę.
Ciasto robi się na bazie mąki, drożdży, wody oraz jogurtu. Trzeba pougniatać przez 10 minut i odstawić do wyrośnięcia. Później wszystko idzie już z górki. Tworzymy ulubiony farsz i gotowe. Jeżeli zostanie Wam z dnia poprzedniego sos boloński, chili con carne czy inne kulinarne dobrodziejstwo nie wyrzucajcie. Pide przyjmie do siebie wszystko. Ciasto jest fenomenalne. Z wierzchu chrupiące, a w środku mięciutkie. Fajnie to nasi tureccy przyjaciele ogarnęli.
Składniki:
ciasto
500 g mąki pszennej typu 00
7 g suchych drożdży
100 ml ciepłej wody
200 g jogurtu greckiego
jajko
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli morskiej
szczypta soli
farsz
500 g mięsa mielonego
papryka czerwona
cebula czerwona
puszka pomidorów
3 ząbki czosnku
2 łyżki ziół prowansalskich
1 łyżka papryki słodkiej
1/2 łyżki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka suszonej cebuli
1/2 łyżeczki cukru
sól
pieprz
dodatki
jalapeno
ser żółty
pieprz zielony
Proces twórczy:
-
Przesiać mąkę. Dodać suche składniki: drożdże, sól, cukier. Wymieszać.
-
Wbić jajko, wlać jogurt i wodę.
-
Wyrabiać ciasto na stolnicy przez 10 minut, do uzyskania elastycznej konsystencji.
-
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut.
-
Przygotować farsz. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni przez 2-3 minuty. Dorzucić mięso. Smażyć kolejne 5-8 minut. Wlać puszkę pomidorów, 100 ml wody oraz 2 łyżeczki przecieru pomidorowego. Przyprawić czosnkiem, papryką słodką, kuminem, cebulą suszoną, cukrem i papryką wędzoną. Gotować 15 minut na małym ogniu.
-
Pokroić paprykę w kostkę. Dodać do farszu. Gotować kolejne 10 minut.
-
Rozwałkować ciasto na stolnicy. Powycinać owalne kształty pide. Zawinąć do środka brzegi. Nałożyć farsz. Posypać serem.
-
Włożyć pide do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza. Piec 15 minut.