PIDE Z MIĘSNYM FARSZEM

Siarczyste mrozy powoli opuszczają nasz kraj. Niebawem mają znowu powrócić dodatnie temperatury, z czego niezmiernie się cieszę. Jednak zanim to się stanie, nie będę czekał z założonymi rękami i udam się w następną kulinarną podróż. Ponownie udam się do Turcji. Kebaby robiłem już w każdej możliwej odsłonie. Teraz przyszedł czas na „łódkowatą” pide. Pide to taka turecka pizza z różnorodnym farszem. Z tego co się dowiedziałem o pide, to zasada farszu jest jak w włoskiej pizzy. Co masz w lodówce to wrzucasz. Najpopularniejsza odsłona w Turcji jest z mielonym mięsem. I taką właśnie dzisiaj przyrządzę.

Ciasto robi się na bazie mąki, drożdży, wody oraz jogurtu. Trzeba pougniatać przez 10 minut i odstawić do wyrośnięcia. Później wszystko idzie już z górki. Tworzymy ulubiony farsz i gotowe. Jeżeli zostanie Wam z dnia poprzedniego sos boloński, chili con carne czy inne kulinarne dobrodziejstwo nie wyrzucajcie. Pide przyjmie do siebie wszystko.  Ciasto jest fenomenalne. Z wierzchu chrupiące, a w środku mięciutkie. Fajnie to nasi tureccy przyjaciele ogarnęli.

Składniki:

ciasto

500 g mąki pszennej typu 00

7 g suchych drożdży

100 ml ciepłej wody

200 g jogurtu greckiego

jajko

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli morskiej

szczypta soli

farsz

500 g mięsa mielonego

papryka czerwona

cebula czerwona

puszka pomidorów

3 ząbki czosnku

2 łyżki ziół prowansalskich

1 łyżka papryki słodkiej

1/2 łyżki papryki wędzonej

1/2 łyżeczki kuminu

1 łyżeczka suszonej cebuli

1/2 łyżeczki cukru

sól

pieprz

dodatki

jalapeno

ser żółty

pieprz zielony

Proces twórczy:

  1. Przesiać mąkę. Dodać suche składniki: drożdże, sól, cukier. Wymieszać.

  2. Wbić jajko, wlać jogurt i wodę.

  3. Wyrabiać ciasto na stolnicy przez 10 minut, do uzyskania elastycznej konsystencji.

  4. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut.

  5. Przygotować farsz. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni przez 2-3 minuty. Dorzucić mięso. Smażyć kolejne 5-8 minut. Wlać puszkę pomidorów, 100 ml wody oraz 2 łyżeczki przecieru pomidorowego. Przyprawić czosnkiem, papryką słodką, kuminem, cebulą suszoną, cukrem i papryką wędzoną. Gotować 15 minut na małym ogniu.

  6. Pokroić paprykę w kostkę. Dodać do farszu. Gotować kolejne 10 minut.

  7. Rozwałkować ciasto na stolnicy. Powycinać owalne kształty pide. Zawinąć do środka brzegi. Nałożyć farsz. Posypać serem.

  8. Włożyć pide do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza. Piec 15 minut.

1-IMG_0884 1-IMG_0885 1-IMG_0886 1-IMG_0887 1-IMG_0903 1-IMG_0905 1-IMG_09061-IMG_0873 1-IMG_0870

Dodaj komentarz