Kłaniam się nisko. Dzisiaj naszła mnie ochota na naleśniki w słonej odsłonie. Z racji tego, iż biorę udział w konkursie firmy Patak’s postanowiłem wykorzystać ich produkty. Korzystając z okazji, jak podobał się Wam przepis na gołąbki bez zawijania? Powracając do przepisu, głównym elementem mojego eksperymentalnego dania są oczywiście przepyszne naleśniki. Mam sprawdzony przepis, który nigdy jeszcze mnie nie zawiódł. Odpowiednia mieszanka mąki, jajek, mleka i wody robi niezły efekt. Naleśniki wychodzą delikatne i rozpływają się w ustach, sami się niebawem przekonacie.
Farsz jest tak samo istotny jak ciasto na naleśniory. Wielkiej filozofii nie ma. Pierś kurczaka zamarynowałem w paście tikka masala spice, dodałem czerwoną cebulę, paprykę i grzyby mun. Całość związał mi sos tikka masala na bazie pomidorów, śmietany i indyjskiej mieszanki przypraw. Pierś została idealnie usmażona, z wierzchu przyrumieniona, a w środku soczysta. Indyjskie naleśniki najlepiej popijać ayranem. Zestaw idealny.
P.S.
Jeżeli lubicie kulinarne zabawy powiązane z nutą rywalizacji z innymi, to śmiało wchodźcie na profil firmy Patak’s. Dla najlepszych czekają kulinarne nagrody.
Tymczasem.
Piona.
Składniki:
Ciasto na naleśniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 330 ml mleka 3,2 %
- 330 ml wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
- łyżka oleju rzepakowego
Farsz
- 300 g piersi kurczaka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 cebula czerwona
- garść grzybów mun
- 1 łyżka Pasty Tikka Masala
- sos pomidorowa Tikka Masala Patak’s
Proces twórczy:
- Przygotować ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Wyrobić na gładką masę za pomocą miksera. Usmażyć naleśniki. Przykryć ściereczką.
- Umyć i osuszyć pierś. Pokroić w drobną kostkę. Zamarynować w paście tika masala spice.
- Pokroić paprykę czerwoną w paski, cebulę w pióra. Namoczyć grzyby mun w gorącej wodzie, a następnie posiekać na mniejszej kawałki.
- Podsmażyć mięso na patelni. Dodać paprykę, cebulę i grzyby mun. Smażyć 5 minut. Dodać sos pomidorowy tikka masala.
- Nadziać naleśniki farszem.
- Smacznego.