OMLET Z KURCZAKIEM, CHORIZO I SZPINAKIEM

Od dawien dawna wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dobrze zbilansowane śniadanie daje niesamowitą dawkę energii, która pomoże przetrwać dzień w pracy, szkole na pełnych obrotach. Badania amerykańskich uczonych nie podlegają dyskusji.

Jednak zmiana przyzwyczajeń żywieniowych w moim przypadku nie była taka łatwa. Przyzwyczajony byłem, że pierwszy posiłek spożywałem po kilku godzinach od pobudki. Zazwyczaj była to jakaś drożdżówka czy pączek popity słodkim napojem. Taki schemat był mi po prostu na rękę. Nie musiałem tracić czasu na przygotowanie posiłku, mogłem piętnaście minut dużej pospać. Poza tym o szóstej rano nie mogłem nic przełknąć przez gardło. Najzwyczajniej w świecie, nie byłem głodny.

Wszystko zmieniło się jak zacząłem poranne treningi. Cztery razy w tygodniu, przed pracą pojawiam się na siłowni (6:30). Po pierwszej wizycie na „sucho” (bez śniadania) myślałem, że zejdę z tego świata. Musiałem w połowie treningu przykucnąć bo brakowało paliwa w baku. Od tamtego zdarzenia przed wyjściem z domu muszę coś zjeść.

Byłbym hipokrytą, gdybym mówiłbym, że codziennie jem #śniadaniamistrzów. Tak nie jest i pewnie nie będzie. Zazwyczaj jem serek wiejski albo jakiś twarożek. Do tego dwie kromki chleba żytniego i ciepła herbata. Natomiast mogę poszaleć w weekend, kiedy nie goni mnie czas.

Dzisiaj zajadałem się omletem z grillowanym kurczakiem, chorizo i szpinakiem. Omlet z trzech jajek, a czuję się jakbym zjadł pół oferty menu mak’donalda. Po takim śniadaniu mogę przenosić góry. Najtrudniejszy jest pierwszy krok. Pamiętajcie, na zmiany nigdy nie jest za późno.

A jak jest z Wami? Macie czas na śniadanie przed wyjściem z domu? Co lubicie najbardziej zjeść z rana?

Składniki:

3 jajka

łyżka mleka

100 g grillowanej piersi z kurczaka

50 g chorizo

2 garści liści szpinaku

ząbek czosnku

szczypiorek

suszona bazylia

sól

pieprz

Proces twórczy:

  1. Usmażyć pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, posypaną ulubioną mieszanką przypraw (np. przyprawa gyros).

  2. Podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo.

  3. Wrzucić na rozgrzaną patelnię łyżeczkę masła. Dorzucić szpinak i posiekany ząbek czosnku. Smażyć 3-4 minuty, aż liście szpinaku zwiędną.

  4. Rozbełtać jajka w misce. Dodać kurczaka, chorizo oraz szpinak. Przyprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

  5. Wrzucić na patelnię łyżkę masła. Roztopić. Wlać masę jajeczną na patelnię. Smażyć 3-4 minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze ok. 2 minut.

  6. Posypać wszystko szczypiorkiem.

1-IMG_0359 1-IMG_0364 1-IMG_0368 1-IMG_0370

Dodaj komentarz