DOMOWE PRECLE

Witajcie. Dzisiaj chciałbym zabrać Was w kulinarną w Alpy. Weekend jest okresem kiedy oddaje się w pełni lenistwu i regeneracji po ciężkim tygodniu pracy. Przeważnie spędzam czas przed telewizorem czy komputerem. Tym czynnością towarzyszy podjadanie różnych przekąsek. W końcu w dwa dni można nabrać trochę masy, aby móc na siłowni czy boisku szlifować formę na wakacje. Przejadły mi się już chipsy, wszelakie batoniki i ciasteczka. Chciałem zrobić coś swojego. Takim oto sposobem, przyszedł pomysł na precle bawarskie. Proces tworzenia nie jest zbyt skomplikowany. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać i wygnieść ciasto. Potem to już tylko czas rośnięcia ciasta i pieczenia.

Sam precel w sobie jest smaczny i wyrazisty. Smakiem przypomina trochę paluszki. Dobrze wchodzi z nutellą. Słyszałem, że owy krem czekoladowy nie jest zdrowy. Olej palmowy coś tam wywołuje, ale olej to! Raz na jakiś czas możesz zgrzeszyć i zjeść to co jest niezdrowe i kaloryczne.

Składniki:

500 g mąki pszennej

7 g suszonych drożdży

250 – 300 ml ciepłej wody

50 g roztopionego masła

1 łyżka cukru

1 1/2 łyżeczki soli morskiej

do posypania: sezam i sól morska

2l wody

4 łyżki sody oczyszczonej

Proces twórczy:

  1. Wymieszać wszystkie składniki suche (mąka, drożdże, sól, cukier). Dodać wodę i roztopione masło. Wyrabiać ręcznie ciasto przez 10 minut.

  2. Włożyć do naczynia / miski oprószonego mąką. Przykryć ściereczką. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1,5 – 2 godziny).

  3. Podzielić na osiem części. Uformować precle. Instrukcja na zdjęciu poniżej. Odłożyć do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

  4. Zagotować wodę z sodą. Do gotującej wody wrzucić precla. Gotować po 10 sekund z każdej strony. Wyjąć łyżką cedzakową. Osuszyć.

  5. Położyć na papier pieczeniowy. Posmarować rozbełtanym masłem i posypać makiem, solą czy sezamem.

  6. Piec w temperaturze 220 – 230 stopni Celsjusza przez 18 – 20 minut. Zostawić na kratce (ruszcie) do wystygnięcia.

  7. Podawać z nutellą.

1-IMG_0471 1-IMG_04801-IMG_04811-IMG_0489 1-IMG_0492składanie

Dodaj komentarz