Kłaniam się nisko. Naszła mnie dzisiaj ochota na krokiety, ale nie klasyczne. Poszukiwałem nowego smaku, nieoczywistego, bardziej wyszukanego. Po dłuższym zastanowieniu powstał przepis na krokiety w stylu meksykańskim. Ciasto na naleśniki z podstawowego przepisu. Farsz to wzbogacona wersja chili con carne, w której znalazła się kiełbasa chorizo, ryż z pieczarkami oraz pikantny sos chili.
Co do panierki to odszedłem od bułki tartej, na rzecz płatków kukurydzianych. Oczywiście naleśniki był maczane w rozbełtanym jajku. Polecam również wersję PRO z tartym cheddarem i papryczkami jalapeno, smak jeszcze bardziej kozacki niż wersja na zdjęciu. Najlepiej podawać z salsą i gęstą śmietaną (której też nie miałem w lodówce :D).
W smaku rewelka. Panierka chrupiąca, naleśnik rozpływał się w ustach ,a farsz z latynoskim charakterem. Jak komuś znudziła się polska odsłona krokietów to szczerze polecam.
Trzymajcie się.
Piona.
Składniki:
Ciasto na naleśniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 150 ml wody gazowanej
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Panierka
- 2 jajka
- płatki kukurydziane
Dodatki
- chli con carne
- ser cheddar
- salsa
Proces twórczy:
- Przygotować chili con carne. Krok po kroku wszystko jest opisane pod tym linkiem.
- Przygotować naleśniki. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać z sobą (mąka, mleko, woda gazowana, olej, sól).
- Rozgrzać patelnię do czerwoności. Lekko posmarować patelnię olejem za pomocą pędzelka. Wlać ciasto, i usmażyć naleśniki na złoty kolor. Naleśnik przełożyć na talerz i przykryć ściereczką. Powtórzyć czynność do wykończenia ciasta.
- Przygotować panierkę. Na jednym talerzu rozbić dwa jajka i rozbełtać widelcem. Na drugim talerzu pokruszyć sporą ilość płatków kukurydzianych (śniadaniowych).
- Złożyć krokieta. Na środek naleśnika położyć sporą ilość farszu. Boki naleśnika zawinąć do środka, następnie chwycić koniec naleśnika i zawinąć w kopertę.
- Krokiety zanurzyć z każdej strony w jajku, a następnie obtoczyć w pokruszonych płatkach.
- Rozgrzać ole na patelni. Położyć krokiety i smażyć z każdej strony po 4 minuty. Na koniec posypać tartym cheddarem i przykryć pokrywką aby ser się roztopił.
- Podawać z salsą i kwaśną śmietaną.