KROKIETY MEKSYKAŃSKIE W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH

Kłaniam się nisko. Naszła mnie dzisiaj ochota na krokiety, ale nie klasyczne. Poszukiwałem nowego smaku, nieoczywistego, bardziej wyszukanego. Po dłuższym zastanowieniu powstał przepis na krokiety w stylu meksykańskim. Ciasto na naleśniki z podstawowego przepisu. Farsz to wzbogacona wersja chili con carne, w której znalazła się kiełbasa chorizo, ryż z pieczarkami oraz pikantny sos chili.

Co do panierki to odszedłem od bułki tartej, na rzecz płatków kukurydzianych. Oczywiście naleśniki był maczane w rozbełtanym jajku. Polecam również wersję PRO z tartym cheddarem i papryczkami jalapeno, smak jeszcze bardziej kozacki niż wersja na zdjęciu. Najlepiej podawać z salsą i gęstą śmietaną (której też nie miałem w lodówce :D).

W smaku rewelka. Panierka chrupiąca, naleśnik rozpływał się w ustach ,a farsz z latynoskim charakterem. Jak komuś znudziła się polska odsłona krokietów to szczerze polecam.

Trzymajcie się.

Piona.

 

Składniki:

Ciasto na naleśniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

 

Panierka

  • 2 jajka
  • płatki kukurydziane

 

Dodatki

  • chli con carne
  • ser cheddar
  • salsa

 

Proces twórczy:

  1. Przygotować chili con carne. Krok po kroku wszystko jest opisane pod tym linkiem.
  2. Przygotować naleśniki. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać z sobą (mąka, mleko, woda gazowana, olej, sól).
  3. Rozgrzać patelnię do czerwoności. Lekko posmarować patelnię olejem za pomocą pędzelka. Wlać ciasto, i usmażyć naleśniki na złoty kolor. Naleśnik przełożyć na talerz i przykryć ściereczką. Powtórzyć czynność do wykończenia ciasta.
  4. Przygotować panierkę. Na jednym talerzu rozbić dwa jajka i rozbełtać widelcem. Na drugim talerzu pokruszyć sporą ilość płatków kukurydzianych (śniadaniowych).
  5. Złożyć krokieta. Na środek naleśnika położyć sporą ilość farszu. Boki naleśnika zawinąć do środka, następnie chwycić koniec naleśnika i zawinąć w kopertę.
  6. Krokiety zanurzyć z każdej strony w jajku, a następnie obtoczyć w pokruszonych płatkach.
  7. Rozgrzać ole na patelni. Położyć krokiety i smażyć z każdej strony po 4 minuty. Na koniec posypać tartym cheddarem i przykryć pokrywką aby ser się roztopił.
  8. Podawać z salsą i kwaśną śmietaną.