CHACZAPURI

Kłaniam się nisko. Dzisiaj ugoszczę Was gruzińskim przysmakiem o nazwie chaczapuri. Chcaczapuri to placek drożdżowy przypominający włoską pizze. Zazwyczaj nadziewany jest dużą ilością sera, a na całość wbija się jajko. To jest klasyczna wersja. Oczywiście można dostać w gruzińskich piekarniach również z nadzieniem mięsnym (baranina, wołowina). Ilu twórców tyle rozwiązań. Chaczapuri występuje też w różnych kształtach, ja widziałem w kształcie „łódki”, prostokąta czy okrągłych placków. Ja zostanę przy najpopularniejszej wersji.

Co do przygotowania tego rarytasu nie ma nic skomplikowanego. Wystarczy dobrze wygnieść ciasto, zostawić do wyrośnięcia, a na sam koniec uformować i położyć dużą ilość sera. I pyk do pieca. Czas wykonania to godzina z hakiem. Gruzini podając chaczapuri kroją jeszcze na wierzch plasterki masła. Od wysokiej temperatury masło się topi i pięknie rozprowadza się po całym placku. Oczywiście konsumujemy bez żadnych sosów czy ketchupu.

Na dzisiaj tyle.

Piona.

 

Składniki:

  • 300 g mąki + do podsypania
  • 7 g drożdży
  • 150 ml letniej wody
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

 

Dodatki

  • kulka mozzarelli
  • gouda
  • 2 jajka
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

 

Proces twórczy:

  1. Przesiać mąkę do miski. Dodać suche drożdże, sól, cukier. Wymieszać.
  2. Wlać wodę i jogurt grecki. Wymieszać drewnianą łyżką.
  3. Przełożyć ciasto na oprószoną stolnicę. Wyrabiać ciasto przez 10 minut. W razie potrzeby podsypywać mąką, ciasto nie powinno się kleić do rąk.
  4. Odstawić ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na 60 minut.
  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Uformować z ciasta „łódki”.
  6. Włożyć do środka mozzarellę oraz tarty ser gouda.
  7. Na wierzch wbić po jednym jajku.
  8. Przełożyć chaczapuri na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza. Piec 10 minut.
  10. Położyć plasterek masła na wierzch chaczapuri. Posypać solą i pieprzem.
  11. Smacznego.