Kłaniam się nisko. Mijający weekend był dla mnie bardzo intensywny. Kilka nakładających się okoliczności wyłączyło mnie z życia blogera. W piątek rozpocząłem imprezowy maraton od spotkania firmowego z którego przeniosłem się na pępkowe siostrzeńca. Ledwo co odzyskałem jakąkolwiek witalność, a byłem w drodze na ślub i zabawę weselną. Aplikacja w telefonie pokazała, że przez całą noc przetańcowałem jakieś 24 kilometry. Była miazga! Nóg to nie czuję. Przespałem jakieś 5 godzin. Kaca zero, ale burczało w brzuchu. Dobrze, że w lodówce czekało na mnie chili con carne.
Chili con carne to jedna z moich ulubionych potraw meksykańskich. Moja wersja tego klasyka składa się z dobrej jakości wołowiny, najczęściej wybieram łopatkę i karkówkę wołową. Do tego dodaje jeszcze pomidory, paprykę, kukurydzę oraz fasolę. Najważniejszą przyprawą, której nie może zabraknąć w tym daniu to mielony kumin. Nadaje on niepowtarzalnego aromatu i smaku, bez niego nie ma chili.
Meksykański sos najlepiej smakuje z ryżem, tortillą czy jako nadzienie do taco.
Trzymajcie się.
Piona!
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 400 g pomidorów krojonych
- 100 ml bulionu wołowego
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 2 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki fasoli czerwonej lub czarnej
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól
- pieprz
Proces twórczy:
- Poszatkować szalotkę, zeszklić na złoty kolor. Dodać mieloną wołowinę. Smażyć 5 – 7 minut.
- Przyprawić mięso solą, papryką wędzoną i słodką. Dobrze wymieszać.
- Wlać bulion i pomidory. Dodać liści laurowe, mielone ziele angielskie, kumin, cukier brązowy, zioła prowansalskie, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i gotować 7 minut.
- Pokroić w kostkę paprykę i papryczkę chili, dodać do chili, gotować kolejne 15 minut.
- Odsączyć kukurydzę i fasolę, wrzucić do garnka. Gotować 5 minut.
- Podawać z ryżem.