CHILI CON CARNE

Kłaniam się nisko. Mijający weekend był dla mnie bardzo intensywny. Kilka nakładających się okoliczności wyłączyło mnie z życia blogera. W piątek rozpocząłem imprezowy maraton od spotkania firmowego z którego przeniosłem się na pępkowe siostrzeńca. Ledwo co odzyskałem jakąkolwiek witalność, a byłem w drodze na ślub i zabawę weselną. Aplikacja w telefonie pokazała, że przez całą noc przetańcowałem jakieś 24 kilometry. Była miazga! Nóg to nie czuję. Przespałem jakieś 5 godzin. Kaca zero, ale burczało w brzuchu. Dobrze, że w lodówce czekało na mnie chili con carne.

Chili con carne to jedna z moich ulubionych potraw meksykańskich. Moja wersja tego klasyka składa się z dobrej jakości wołowiny, najczęściej wybieram łopatkę i karkówkę wołową. Do tego dodaje jeszcze pomidory, paprykę, kukurydzę oraz fasolę. Najważniejszą przyprawą, której nie może zabraknąć w tym daniu to mielony kumin. Nadaje on niepowtarzalnego aromatu i smaku, bez niego nie ma chili.

Meksykański sos najlepiej smakuje z ryżem, tortillą czy jako nadzienie do taco.

Trzymajcie się.

Piona!

 

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 400 g pomidorów krojonych
  • 100 ml bulionu wołowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej lub czarnej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz

 

Proces twórczy:

  1. Poszatkować szalotkę, zeszklić na złoty kolor. Dodać mieloną wołowinę. Smażyć 5 – 7 minut.
  2. Przyprawić mięso solą, papryką wędzoną i słodką. Dobrze wymieszać.
  3. Wlać bulion i pomidory. Dodać liści laurowe, mielone ziele angielskie, kumin, cukier brązowy, zioła prowansalskie, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i gotować 7 minut.
  4. Pokroić w kostkę paprykę i papryczkę chili, dodać do chili, gotować kolejne 15 minut.
  5. Odsączyć kukurydzę i fasolę, wrzucić do garnka. Gotować 5 minut.
  6. Podawać z ryżem.