PIZZA Z PATELNI

Kłaniam się nisko. Dzisiaj na kulinarny warsztat wziąłem pizzę z patelni. Jestem miłośnikiem pizzy. Ubóstwiam ją pod każdym wcieleniem, najbardziej lubię neapolitanę. Kiedy pierwszy raz usłyszałem o „placku” robionym na patelni, wzięło mnie na refleksje: czy może być to tak samo dobre jak oryginalna wersja z pieca opalanego drewnem. Nigdzie na mieście nie podają pizzy z patelni, więc jedyna opcja to wyrób domowy. Trochę poprzeglądałem internet, i dobrałem wg siebie najbardziej optymalne proporcje na ciasto.

Pizza z patelnie musi być zrobiona w jak najkrótszym czasie. Bez zbędnego tracenia czasu na wyrastanie ciasta. Dlatego ważna jest tu odpowiednia proporcja drożdży. Ja na 250 g mąki użyłem 7 g suchych drożdży. Ciasto wyrabiałem ręcznie przez 5 minut, następnie odłożyłem na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto podwoiło swoją objętość. Uformowaną pizzę wrzuciłem na rozgrzaną patelnię, z każdej strony smażyłem po 4 minuty (pod przykryciem). Po 8 minutach znowu odwróciłem pizzę, posmarowałem sosem, położyłem ser i resztę składników. Kolejne 4 minuty zajęło na stopienie sera.

Wnioski? Pizza z patelnie na pewno nie zastąpi tradycyjnej pizzy. Jak dla mnie mocne 6/10. Ciasto nie jest tak chrupiące jak z pieca. Czas przygotowania też nie skrócił się nie wiadomo do jakiego progu. Nasuwa się zatem pytanie czy warto? Jasne, jak popsuł Ci się piekarnik albo jesteś miłośnikiem omletów, naleśników i innych rarytasów przygotowywanych na patelni to jak najbardziej.

Osobiście wolę poświęcić więcej czasu, i delektować się szczęściem w postaci okrągłego placka pokrojonego w trójkąty.

Tymczasem.

Piona.

 

Składniki:

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej typu 00
  • 7 g suchych drożdży
  • 130 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka oliwy

 

Dodatki

  • sos pomidorowy
  • mozzarella
  • kurczak / salami / szynka
  • kukurydza
  • czarna fasola
  • kukurydza
  • cebula czerwona

 

Proces twórczy:

  1. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce. Następnie przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Ugniatać ciasto przez 5-10 minut. Przełożyć ciasto do miski i przykryć ściereczką. Odłożyć na 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami prowansalskimi, papryką słodką. Polać łyżką oliwy.
  3. Usmażyć kurczaka.
  4. Ciasto podzielić na dwie części. Uformować pizzę o średnicy patelni.
  5. Rozgrzać patelnię do czerwoności. Wlać łyżkę oliwy, rozprowadzić po patelni. Przełożyć pizzę na patelnię. Przykryć pokrywką. Smażyć 4-5 minut. Przewrócić ciasto na drugą stronę. Smażyć kolejne 4 minuty.
  6. Przewrócić kolejny raz ciasto. Posmarować sosem, położyć mozzarellę, i resztę składników. Przykryć pokrywką. Smażyć do momentu aż roztopi się ser.
  7. Podawać z ketchupem lub ulubionym sosem.
  8. Smacznego.