Uff. W końcu zakończył się ciężki tydzień na korporacyjnym poligonie. Na spokojnie mogę wyciągnąć szkło, kilka kostek lodu i ulubione whiskey. Przygotować ulubionego drinka, wziąć porządnego łyka i odetchnąć pełną piersią. Wrzucić wszystkie zawodowe sprawy do szuflady i zacząć weekend. Ostatnio na profilu było spokojnie, spowodowane było to natłokiem spraw zawodowych i rodzinnych. Wszystko się ustabilizowało i wracam do regularnego blogowania. Mam kilka fajnych pomysłów, które chcę wprowadzić w najbliższym czasie, więcej zdradzę w najbliższym czasie.
Dobra, koniec „pitolenia” o dup.ie i Marynie. Z pewnością wiecie, że zaczyna się weekend, czas imprez i domówek. Jakaś część z Was stanie się „zbawicielem” i zaprosi zbłąkane dusze na domówkę. Właśnie organizatorom wszelakich imprez przychodzę z pomocą. Organizacja imprez masowych wiąże się z kilkoma obowiązkami. Trzeba zorganizować dobrą szamę. Idealnie na takie imprezy nadają się finger foods-y. Wiem, co piszę. Ostatnio organizowałem trzydziestkę i przekąski znikły w moment. Jednym przepisem już się dzieliłem (paluchy z kurczaka). Teraz czas na drożdżowe paluchy.
Drożdżowe paluchy nie wymagają dużych umiejętności. Wystarczy odrobinę chęci i zaskoczycie swoich gości. Do przygotowania paluchów będziecie potrzebowali mąki, drożdży, wody, sosu pomidorowego i żółtego sera. Czas przygotowania wyniesie około dwóch godzin. Połowa tego czasu to proces wyrastania ciasta, więc w tym czasie możecie zająć się innymi sprawami.
Składniki:
Ciasto
500 g mąki pszennej typu 00
7 g suchych drożdży
250 ml ciepłej wody
łyżeczka soli
szczypta cukru
łyżka oliwy z oliwek
sos pomidorowy
2 puszki pomidorów
1 cebula czerwona
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonych pomidorów
1 łyżeczka suszonej bazyli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
dodatki
ser żółty
sezam
jajko
Proces twórczy:
-
Przesiać mąkę. Dodać drożdże, wodę, oliwę, sól i cukier. Zagnieść ciasto.
-
Odłożyć do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.
-
Przygotować sos pomidorowy.
-
Pokroić cebulę w kosteczkę. Wrzucić na patelnię. Zeszklić na złoty kolor.
-
Wlać pomidory i przecisnąć przez praskę czosnek.
-
Dodać resztę składników. Dusić na małym ogniu przez 20-30 minut, aż sos będzie gęsty.
-
Ciasto wyjąć na stolnicę. Rozwałkować cienko na grubość 3-4 mm.
-
Całość posmarować sosem pomidorowym. Posypać tartym żółtym serem.
-
Pociąć nożykiem do pizzy w cienkie paski (szerokość 0,5 cm / długość 10-12 cm).
-
Paski zawinąć w warkocz i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem lub czarnuszką.
-
Piec 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.