Za oknem pogoda coraz to ładniejsza. Z każdym kolejnym dniem, doba dłuższa i człowiek momentalnie weselszy. Dobry humor powędrował do kuchni. Wiosenny nastrój przeniósł mnie do słonecznej Italii, a bardziej precyzyjnie do Neapolu. Włochy statystycznemu „Kowalskiemu” kojarzą się z pizzą i makaronami. I prawidłowo. Może jeszcze z Juventusem i „bunga bunga”.
Pizzę kocham całym sercem. Najlepiej smakuje mi na cienkim cieście z dużą ilością mozzarelli, dobrej jakości salami czy chorizo. Pisząc kolejne zachwalające słowo, cieknie mi ślinka na samą myśl o trójkątnym kawałku pizzy. Dość. Reasumując, pizze jadłem w każdej możliwej konfiguracji.
W takim przekonaniu żyłem do wczoraj, kiedy to natknąłem się na frittę.
Fritta to rodzaj drożdżowego placka, nadzianego farszem, smażonego na głębokim tłuszczu. Fritta pochodzi z Neapolu i była posiłkiem biedaków. Neapolitańczycy po ciężkim dniu pracy na polu, przygotowywali drożdżowe ciasto. Do środka wkładali to, co mieli przydatnego do spożycia. Zazwyczaj był to ser i warzywa. Składali na pół rozwałkowany placek. Dokładnie zagniatali brzegi, po czym wrzucali na głęboki tłuszcz. Po kilku minutach pizza była gotowa do konsumpcji.
Właśnie ten włoski rarytas przygotowałem w swojej kuchni. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Zagniotłem ciasto. Przez 10 minut rzucałem jak wściekły o blat kuchenny, aby nadać perfekcyjną elastyczność. Odłożyłem na 2 godziny w ciepłe miejsce. Następnie podzieliłem ciasto na kilka części i rozwałkowałem na grubość kilku milimetrów. Polałem środek sosem pomidorowym, dodałem mozzarellę, warzywa i hiszpańskie chorizo. Zamknąłem jak pieroga i wrzuciłem na głęboki tłuszcz. Smażyłem po 4 minuty z każdej strony.
Odczucia?
Bardzo dobra alternatywa dla klasycznej pizzy z pieca. Ciasto chrupiące, ser dobrze roztopiony, a kiełbasa w punkt usmażona. Jeżeli jesteś maniakiem pizzy, nie możesz ominąć tej pozycji.
Składniki:
ciasto
500 g mąki typ 00
230 ml ciepłej wody
7 g suchych drożdży
łyżeczka soli
dodatki
kulka mozzarelli
cebula
sos pomidorowy
jalapeno
chorizo / salami / kurczak
Proces twórczy:
-
Przesiać mąkę. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie.
-
Rozczyn połączyć z mąką i łyżeczką soli. Dobrze ugnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na dwie godziny.
-
Podzielić ciasto na 4-6 części. Rozwałkować. Posmarować sosem. Porwać na kawałeczki mozzarellę, dodać resztę ulubionych składników.
-
Zamknąć ciasto jak w pierogach. Brzegi dobrze posklejać widelcem.
-
Rozgrzać tłuszcz. Smażyć z każdej strony po 4-5 minut.