PIZZA FRITTA

Za oknem pogoda coraz to ładniejsza. Z każdym kolejnym dniem, doba dłuższa i człowiek momentalnie weselszy. Dobry humor powędrował do kuchni. Wiosenny nastrój przeniósł mnie do słonecznej Italii, a bardziej precyzyjnie do Neapolu. Włochy statystycznemu „Kowalskiemu” kojarzą się z pizzą i makaronami. I prawidłowo. Może jeszcze z Juventusem i „bunga bunga”.

Pizzę kocham całym sercem. Najlepiej smakuje mi na cienkim cieście z dużą ilością mozzarelli, dobrej jakości salami czy chorizo. Pisząc kolejne zachwalające słowo, cieknie mi ślinka na samą myśl o trójkątnym kawałku pizzy. Dość. Reasumując, pizze jadłem w każdej możliwej konfiguracji.

W takim przekonaniu żyłem do wczoraj, kiedy to natknąłem się na frittę.

Fritta to rodzaj drożdżowego placka, nadzianego farszem, smażonego na głębokim tłuszczu. Fritta pochodzi z Neapolu i była posiłkiem biedaków. Neapolitańczycy po ciężkim dniu pracy na polu, przygotowywali drożdżowe ciasto. Do środka wkładali to, co mieli przydatnego do spożycia. Zazwyczaj był to ser i warzywa. Składali na pół rozwałkowany placek. Dokładnie zagniatali brzegi, po czym wrzucali na głęboki tłuszcz. Po kilku minutach pizza była gotowa do konsumpcji.

Właśnie ten włoski rarytas przygotowałem w swojej kuchni. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Zagniotłem ciasto. Przez 10 minut rzucałem jak wściekły o blat kuchenny, aby nadać perfekcyjną elastyczność. Odłożyłem na 2 godziny w ciepłe miejsce. Następnie podzieliłem ciasto na kilka części i rozwałkowałem na grubość kilku milimetrów. Polałem środek sosem pomidorowym, dodałem mozzarellę, warzywa i hiszpańskie chorizo. Zamknąłem jak pieroga i wrzuciłem na głęboki tłuszcz. Smażyłem po 4 minuty z każdej strony.

Odczucia?

Bardzo dobra alternatywa dla klasycznej pizzy z pieca. Ciasto chrupiące, ser dobrze roztopiony, a kiełbasa w punkt usmażona. Jeżeli jesteś maniakiem pizzy, nie możesz ominąć tej pozycji.

Składniki:

ciasto

500 g mąki typ 00

230 ml ciepłej wody

7 g suchych drożdży

łyżeczka soli

dodatki

kulka mozzarelli

cebula

sos pomidorowy

jalapeno

chorizo / salami / kurczak

Proces twórczy:

  1. Przesiać mąkę. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie.

  2. Rozczyn połączyć z mąką i łyżeczką soli. Dobrze ugnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na dwie godziny.

  3. Podzielić ciasto na 4-6 części. Rozwałkować. Posmarować sosem. Porwać na kawałeczki mozzarellę, dodać resztę ulubionych składników.

  4. Zamknąć ciasto jak w pierogach. Brzegi dobrze posklejać widelcem.

  5. Rozgrzać tłuszcz. Smażyć z każdej strony po 4-5 minut.

1-IMG_1297 1-IMG_1299 1-IMG_1303 1-IMG_1304

Dodaj komentarz