Kłaniam się nisko. Pierwszy dzień świąt za nami. Obżarstwo mnie nie pokonało, więc pełen sił witalnych mogę zasiąść do drugiej rundy. Zanim jednak uderzy „dzwon” wyruszę na trening, a jeszcze wcześniej podzielę się przepisem na ZIMNY SERNIK OREO.
Bodajże jest to drugie albo trzecie ciasto, które zrobiłem w swoim życiu. Jestem mięsożercą z krwi i kości, a jak mnie najdzie ochota na kawałek pysznego ciasta, to mam gdzie uderzyć, dzięki mamo i siostro. Byłem pełen obaw czy wrzucać zdjęcia moich poczynań, ale nie wszystko musi być piękne i spełniające wytyczne dzisiejszego świata, w którym na wszystko nałożone są „filtry” piękna i efektu „wow”. Najważniejsze, że sernik spełnił oczekiwania smakowe. Lecimy z tematem.
Sernik Oreo jest prosty w przygotowaniu. Nawet taki deserowy laik jak ja poradził sobie z zadaniem. Spód ciasta zrobiłem z pokruszonych ciasteczek oreo i masła. Masa sernikowa to twaróg sernikowy, sok z limonki, cukier puder, żelatyna oraz bita śmietana. Górę sernika „ozdobiłem” ciasteczkami oreo. Sernik „leżakował” w lodówce całą noc. Wyszedł sztos!
Lecę na siłkę, a potem dalej walczę przy świątecznym stole. Nie dam się, nie pokona mnie żadne jajko, karczek, pasztet czy serniczek oreo. Trzymajcie się!
Piona!
Składniki:
Masa
- 1 kg mielonego twarogu sernikowego
- 150 g cukru pudru
- 400 ml śmietanki 36 % do deserów
- 2 opakowania śmietana fix
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 limonka
- 1 opakowanie żelatyny do deserów fix
Spód
- 300 g ciastek oreo (bez kremu)
- 100 g masła
Do ozdobienia
- opakowanie ciastek oreo
Proces twórczy:
- Przygotować spód sernika. Oddzielić ciastka od kremu (krem można użyć np. do naleśników), następnie drobno pokruszyć. Masło rozpuścić.
- Wymieszać masło z ciasteczkami. Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia. Przełożyć masę do tortownicy i równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni. Włożyć do lodówki na godzinę.
- Przygotować masę. Limonkę sparzyć, zetrzeć na drobnej tarce skórkę i wycisnąć sok. Twaróg przełożyć do dużej miski, wsypać cukier puder, cukier waniliowy, sok z limonki oraz skórkę. Wszystko zmiksować.
- Rozpuścić żelatynę według instrukcji na opakowaniu. Przestudzić i stopniowo wlewać do masy, zarazem miksując na drobnych obrotach.
- Ubić na sztywno śmietankę 36% z fixem. Dodać do masy. Wymieszać.
- Przełożyć masę do tortownicy. Tortownicę zawinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
- Wyjąć sernik. Ozdobić górę ciasteczkami oreo. Ponownie przykryć folią spożywczą i włożyć na noc (kilka godzin) do lodówki.
- Smacznego.