SERNIK OREO

Kłaniam się nisko. Pierwszy dzień świąt za nami. Obżarstwo mnie nie pokonało, więc pełen sił witalnych mogę zasiąść do drugiej rundy. Zanim jednak uderzy „dzwon” wyruszę na trening, a jeszcze wcześniej podzielę się przepisem na ZIMNY SERNIK OREO.

Bodajże jest to drugie albo trzecie ciasto, które zrobiłem w swoim życiu. Jestem mięsożercą z krwi i kości, a jak mnie najdzie ochota na kawałek pysznego ciasta, to mam gdzie uderzyć, dzięki mamo i siostro. Byłem pełen obaw czy wrzucać zdjęcia moich poczynań, ale nie wszystko musi być piękne i spełniające wytyczne dzisiejszego świata, w którym na wszystko nałożone są „filtry” piękna i efektu „wow”. Najważniejsze, że sernik spełnił oczekiwania smakowe. Lecimy z tematem.

Sernik Oreo jest prosty w przygotowaniu. Nawet taki deserowy laik jak ja poradził sobie z zadaniem. Spód ciasta zrobiłem z pokruszonych ciasteczek oreo i masła. Masa sernikowa to twaróg sernikowy, sok z limonki, cukier puder, żelatyna oraz bita śmietana. Górę sernika „ozdobiłem” ciasteczkami oreo. Sernik „leżakował” w lodówce całą noc. Wyszedł sztos!

Lecę na siłkę, a potem dalej walczę przy świątecznym stole. Nie dam się, nie pokona mnie żadne jajko, karczek, pasztet czy serniczek oreo. Trzymajcie się!

Piona!

 

Składniki:

Masa

  • 1 kg mielonego twarogu sernikowego
  • 150 g cukru pudru
  • 400 ml śmietanki 36 % do deserów
  • 2 opakowania śmietana fix
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 limonka
  • 1 opakowanie żelatyny do deserów fix

Spód

  • 300 g ciastek oreo (bez kremu)
  • 100 g masła

 

Do ozdobienia

  • opakowanie ciastek oreo

 

Proces twórczy:

  1. Przygotować spód sernika. Oddzielić ciastka od kremu (krem można użyć np. do naleśników), następnie drobno pokruszyć. Masło rozpuścić.
  2. Wymieszać masło z ciasteczkami. Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia. Przełożyć masę do tortownicy i równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni. Włożyć do lodówki na godzinę.
  3. Przygotować masę. Limonkę sparzyć, zetrzeć na drobnej tarce skórkę i wycisnąć sok. Twaróg przełożyć do dużej miski, wsypać cukier puder, cukier waniliowy, sok z limonki oraz skórkę. Wszystko zmiksować.
  4. Rozpuścić żelatynę według instrukcji na opakowaniu. Przestudzić i stopniowo wlewać do masy, zarazem miksując na drobnych obrotach.
  5. Ubić na sztywno śmietankę 36% z fixem. Dodać do masy. Wymieszać.
  6. Przełożyć masę do tortownicy. Tortownicę zawinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
  7. Wyjąć sernik. Ozdobić górę ciasteczkami oreo. Ponownie przykryć folią spożywczą i włożyć na noc (kilka godzin) do lodówki.
  8. Smacznego.