Kłaniam się nisko. Zacząłem wielkie odliczanie do upragnionego urlopu. Z każdym dniem coraz trudniej skupić się na czynnościach życia codziennego (czytaj praca i trening), gdyż myśli wędrują do momentu, kiedy wszystko będę mieć w dalekiej otchłani. Zanim jednak do tego dojdzie, muszą minąć jeszcze dwa tygodnie. Plan sam się nie zrobi i kondycja z nieba nie spadnie, więc szybko powracam na wysokie obroty.
Dzisiaj trochę poszalałem w kuchni. Naszła mnie ogromna ochota na burrito z pysznym farszem i chrupiącą tortillą. Jak szaleć to szaleć. Nie zastanawiałem się czy mam siły na pichcenie, tylko przeszedłem do działania. Z pomocą przyszedł mój wierny towarzysz Jack. Jack to cocker spaniel, który uwielbia smakować i recenzować kulinarne wariacje swojego Pana. Dzielnie czekał, aż coś spadnie z kuchennego blatu i trafi do pyszczka.
Farsz do burrito został zrobiony z wołowiny, w stylu „chili con carne”. Zrobiłem mniej wodniste, aby placek pszenny nie namókł od sosu. Nie toleruję „chemicznych” tortilli z supermarketów, więc ugniotłem domowe placki na bazie wody, mąki i oliwy. Robią się w mgnieniu oka. Gdy już wszystko było zrobione, zacząłem misję pod kryptonimem „składanie”. Rach, ciach, paf i burrito opiekało się w elektrycznym grillu. Jeszcze szybciej zostały pochłonięte. Jack-owi pozostało jedynie oblizanie talerza i resztka ryżu z krówką.
Piona!
Składniki:
Farsz mięsny
- 400 g mielonej wołowiny (kark / antrykot)
- 1 cebula czerwona
- 1 papryka czerwona
- 4-5 pomidorów malinowych
- 100 ml wody / bulionu
- 1/2 puszki czarnej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki chili
- 4 ząbki czosnku
- tymianek
- garść świeżej kolendry
- sól
- pieprz
- cukier trzcinowy
tortille pszenne
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
dodatki
- ser cheddar
- sałata lodowa
- ryż
- śmietana 18 %
- cebula czerwona
Proces twórczy:
- Przygotować farsz Chili Con Carne: zmielić mięso na drobnych oczkach.
- Podsmażyć na patelni pokrojoną w kostkę cebulę (4-5 minuty wystarczy).
- Dodać do cebuli zmielone mięso. Smażyć 8-10 minut.
- Sparzyć pomidory i obrać skórkę. Pokroić w grubą kostkę. Dodać do mięsa.
-
Wlać do chili 100 ml bulionu.
- Dodać przyprawy: sól, pieprz, kumin, tymianek, cukier trzcinowy, papryka wędzona, papryka słodka, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz chili oraz pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną.
- Dusić całość pod przykryciem 20 minut.
- Wsypać odsączoną kukurydzę i czarną fasolę. Gotować kolejne 5 minut.
- Zagnieść ciasto. Połączyć mąkę z solą, wodą i oliwą. Dokładnie wygnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut. Uformować w wałek i podzielić na 6 części.
- Rozwałkować ciasto na tortille. Ciasto wrzucać na rozgrzaną do czerwoności patelni i piec z każdej strony po 40-60 sekund. Kłaść na talerz i przykryć wilgotną ściereczką, aby placki nie wyschły.
- Złożyć burrito. Na środek tortilli położyć ser cheddar. Następnie położyć sałatę lodową. Z lewej strony umieścić 2 łyżki ugotowanego ryżu. Po prawej stronie dać farsz chili con carne. Na całość położyć cebulę oraz polać wszystko śmietaną. Posypać jeszcze cheddarem.
- Zawinąć tortillę. Podpiec w elektrycznym grillu lub patelni / piekarniku.