Kłaniam się nisko. Ponad dwie godziny porannego treningu sprawiło, iż akumulator endorfin został naładowany na maksa. Sporą dawkę energii i zapału, trzeba było w odpowiedni sposób wykorzystać. Jak to zawsze u mnie bywa, szczęście i zadowolenie przeniosłem na talerz. Czy z odpowiednim efektem? Zobaczycie Sami.
Od dłuższego czasu chciałem zrobić azjatyckie Guo Bao z wieprzowiną i domowymi piklami.W skrócie przybliżę Wam co kryje się pod nazwa Guo Bao. Mianowicie są to drożdżowe bułeczki ugotowane na parze z chrupiącymi dodatkami. Zazwyczaj Azjaci jako farszu, używają pieczonego boczku i sezonowych warzyw. W mojej odsłonie zobaczycie szarpaną wieprzowinę (łopatka wieprzowa długo-pieczona w niskiej temperaturze) oraz domowe pikle z czerwonej kapusty, cebuli i ogórka. Dip przygotowałem na bazie sosu hoisin.
Piona !
Składniki:
bułeczki bao
- 530 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 200 ml ciepłej wody
- 50 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
sos hoisin
- 2 łyżki sosu hoisin
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 soku z limonki
- szczypta chili
pikle
- 2 garści poszatkowanej kapusty czerwonej
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1/2 ogórka długiego
- 1/2 marchewki
- 50 ml octu jabłkowego
- 100 ml wody
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- szczypta soli
dodatki
- 300 g szarpanej wieprzowiny
Proces twórczy:
- Przygotować ciasto na bułki. Przesiać mąką. Dodać drożdże, cukier oraz sól. Wymieszać.
- Dolać do składników suchych wodę i mleko. Wyrabiać ciasto na stolnicy, aż ciasto będzie elastyczne.
- Przełożyć ciasto do miski i przykryć ściereczką. Odłożyć do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Przygotować pikle. Kapustę i cebulę poszatkować w cienkie pióra. Pozbyć się z ogórka miąższu i cienko pokroić. Obrać marchewkę i pokroić na drobne kawałeczki.
- Wlać do pokrojonych warzyw wodę i ocet. Dodać cukier i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki.
- Podzielić ciasto na 12 części. Kulki ciast rozwałkować w podłużne owale o długości 8 cm. Lekko posmarować oliwą i złożyć w pół.
- Doprowadzić wodę w WOKU do wrzenia. Bułeczki przełożyć do wiklinowego koszyczka wyłożonego podziurkowanym papierem do pieczenia. Koszyk włożyć do WOK-a.
- Gotować bułeczki na parze przez 10 minut.
- Przygotować sos. W miseczce połączyć sos hoisin, sos sojowy, cukier oraz sok z limonki.
- Wyjąć bułki z koszyka. Delikatnie oddzielić górę bułki od dołu. Posmarować sosem, położyć pikle i wieprzowinę.
- Przepis na szarpaną wieprzowinę → przepis