GUA BAO

Kłaniam się nisko. Ponad dwie godziny porannego treningu sprawiło, iż akumulator endorfin został naładowany na maksa. Sporą dawkę energii i zapału, trzeba było w odpowiedni sposób wykorzystać. Jak to zawsze u mnie bywa, szczęście i zadowolenie przeniosłem na talerz. Czy z odpowiednim efektem? Zobaczycie Sami.

Od dłuższego czasu chciałem zrobić azjatyckie Guo Bao z wieprzowiną i domowymi piklami.W skrócie przybliżę Wam co kryje się pod nazwa Guo Bao. Mianowicie są to drożdżowe bułeczki ugotowane na parze z chrupiącymi dodatkami. Zazwyczaj Azjaci jako farszu, używają pieczonego boczku i sezonowych warzyw. W mojej odsłonie zobaczycie szarpaną wieprzowinę (łopatka wieprzowa długo-pieczona w niskiej temperaturze) oraz domowe pikle z czerwonej kapusty, cebuli i ogórka. Dip przygotowałem na bazie sosu hoisin.

Piona !

 

Składniki:

bułeczki bao

  • 530 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

 

sos hoisin

  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 soku z limonki
  • szczypta chili

 

pikle

  • 2 garści poszatkowanej kapusty czerwonej
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1/2 ogórka długiego
  • 1/2 marchewki
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta soli

 

dodatki

  • 300 g szarpanej wieprzowiny

 

Proces twórczy:

  1. Przygotować ciasto na bułki. Przesiać mąką. Dodać drożdże, cukier oraz sól. Wymieszać.
  2. Dolać do składników suchych wodę i mleko. Wyrabiać ciasto na stolnicy, aż ciasto będzie elastyczne.
  3. Przełożyć ciasto do miski i przykryć ściereczką. Odłożyć do wyrośnięcia na 2 godziny.
  4. Przygotować pikle. Kapustę i cebulę poszatkować w cienkie pióra. Pozbyć się z ogórka miąższu i cienko pokroić. Obrać marchewkę i pokroić na drobne kawałeczki.
  5. Wlać do pokrojonych warzyw wodę i ocet. Dodać cukier i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki.
  6. Podzielić ciasto na 12 części. Kulki ciast rozwałkować w podłużne owale o długości 8 cm. Lekko posmarować oliwą i złożyć w pół.
  7. Doprowadzić wodę w WOKU do wrzenia. Bułeczki przełożyć do wiklinowego koszyczka wyłożonego podziurkowanym papierem do pieczenia. Koszyk włożyć do WOK-a.
  8. Gotować bułeczki na parze przez 10 minut.
  9. Przygotować sos. W miseczce połączyć sos hoisin, sos sojowy, cukier oraz sok z limonki.
  10. Wyjąć bułki z koszyka. Delikatnie oddzielić górę bułki od dołu. Posmarować sosem, położyć pikle i wieprzowinę.
  11. Przepis na szarpaną wieprzowinę → przepis

1-IMG_2725 1-IMG_2727 1-IMG_27301-IMG_2700 1-IMG_2684

Dodaj komentarz