WIEPRZOWINA Z SOSEM SATAY I KASZĄ BULGUR

20161025_154346

Włoskie, laskowe, fistaszki czy nerkowce, ubóstwiam wszystkie orzechy i produkty z nimi związane. Poszukując kulinarnego natchnienia wertowałem różne książki poświęcone daniom z WOKu. Nagle natrafiłem na odpowiedni przepis. Wieprzowina w sosie satay! To nic innego niż ciekawe połączeniem mięsa z wyrazistym sosem zrobionym na bazie masła orzechowego i pikantnych papryczek. Kilkanaście minut stania nad WOKiem i gotowe. PYCHOTA!

Składniki:

300 g wieprzowiny
2 łyżki olejuu słonecznikowego
1 czerwona cebula
200 g mieszanki warzywnej
2 ząbki czosnku
1 limonka
1 cm imbiru
kasza bulgur

Marynata:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki papryki czerwonej
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu teriyaki
sok z limonki
pieprz ziołowy

Sos satay:
6 łyżek masła orzechowego
200 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka suszonego chili
1 ząbek czosnku
sok z połowy limonki

Proces twórczy:

1. Mięso myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Następnie wszystkie składniki marynaty ze sobą mieszamy. Powstałą marynatę wcieramy w mięso i odstawiamy do lodówki na 2 godziny;
2. Rozgrzewamy olej w woku i smażymy mieszankę chińską przez 7-10 minut;
3. Warzywa przerzucamy na talerz. Na patelnie wkładamy mięso. Na dużym ogniu smażymy przez 7 minut. Dorzucamy warzywa i wszystko „trzymamy” przez kolejne 3 minuty;
4. W rondelku przyrządzamy sos satay. Masło orzechowe rozpuszczamy z pozostałymi składnikami i doprowadzamy do wrzenia mieszając, aby sos się nie przypalił. Gotujemy 2 minuty.
5. Wieprzowinę w sosie satay podajemy z kaszą bulgur.

 

20161025_154346 20161025_154259 20161025_154145

Dodaj komentarz