Witam, witam i o Wasze postanowienia pytam! Mamy koniec stycznia, więc nadszedł czas na pierwsze podsumowania noworocznych postanowień. Z tego co zaobserwowałem większość rodaków wykupiło karnety na siłownie i postanowiło zrzucić parę kilo, aby zaszokować swoim wyglądem. Taki scenariusz powtarza się rok w rok. Siłownie pękają w szwach, producenci zdrowej żywności notują rewelacyjne wyniki sprzedaży. Taki trend trwa co najwyżej pierwsze trzy tygodnie stycznia. Nagle jak grom z jasnego nieba przychodzi kryzys w postaci szukania wymówek, czemu to coś się zacięło w naszej silnej woli. Zamiast treningu wybraliśmy kino z przyjaciółmi bądź zamiast zdrowego posiłku wybraliśmy „makdonalda”. Coś nie poszło… STOP.
To nie jest post o postanowieniach czy silnej woli. Jeżeli też z jakiś przyczyny nie udało Ci wytrwać w noworocznych postanowieniach to mam dobrą wiadomość!
Dzisiaj przypada Nowy Rok w kalendarzu chińskim. Rozumiecie, Nowy Rok to nowe postanowienia. Z racji tego święta przygotowałem pyszne danie, które posiada mnóstwo dobrego smaku. Mianowicie dzisiejszym bohaterem jest grillowany tuńczyk w „odpicowanym” sosie teriyaki i kaszą bulgur. Sos teriyaki został wzbogacony o cytrusy, które całemu daniu nadają niesamowitą świeżość. Jak to się mówi: „niebo w gębie”.
Szczęśliwego Nowego Roku 🙂
Składniki:
2 steki tuńczyka
kasza bulgur
mieszanka chińska (warzywa)
marynata/sos
40 ml sosu teriyaki
30 ml przegotowanej wody
sok z jednej pomarańczy
1/2 soku z limonki
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
szczypta chili
Proces twórczy:
1. Stek myjemy i suszymy papierowymi ręcznikami.
2. Przygotowujemy marynatę. Łączymy ze sobą następujące składniki: sos teriyaki, wodę, sok z pomarańczy oraz limonki, sos rybny, ostrygowy oraz szczyptę chili. Marynatę wlewamy do pojemnika z tuńczykiem i zostawiamy na godzinę do lodówki.
3. Po godzinnym leżakowaniu tuńczyka w marynacie zabieramy się za dalsze czynności. Wyjmujemy stek i osuszamy go papierowym ręcznikiem. Odstawiamy go na bok, aby w momencie grillowania miał temperaturę pokojową.
4. Rozgrzewamy WOK do czerwoności. Wlewamy odrobinę oleju. Wsypujemy mieszankę chińską i przygotowujemy według przepisu. Gotujemy kaszę.
5. Do rondelka wlewamy pozostałą marynatę, dodajemy do niej cukier trzcinowy. Na małym ogniu redukujemy delikatnie sos.
6. Pod koniec czasu gotowania kaszy i warzyw rozgrzewamy patelnię grillową. Wrzucamy stek z tuńczyka i grillujemy z obu stron po 90 sekund.
7. Na talerzu kładziemy stek, kaszę oraz warzywa. Wszystko polewamy dużą ilością cytrusowego sosu teriyaki.