Według powszechnej opinii prawdziwy mężczyzna powinien zbudować dom, posadzić drzewo, spłodzić syna i zjeść kawał dobrego „MIĘCHA”. W trzech pierwszych czynnościach niestety Wam nie pomogę. Natomiast podzielę się doskonałym przepisem na grillowanego steka z antrykotu. Oczywiście stopień wysmażenia będzie zależał od osobistych upodobań. Oprócz dużej ilości białka zwierzęcego na talerzu znajdziecie wyśmienite kaszotto, które nada całości dodatkowych walorów smakowych. Na koniec jedno pytanie z mojej strony? Podać krwisty czy well done?
Składniki:
- 200 g stek z antrykotu
- sól morska
- pieprz ziołowy
- gałązka świeżego rozmarynu
- 100 g kaszy gryczanej
- 300 ml bulionu drobiowego
- pomidor malinowy
- cukinia
- papryka
- pieczarki
- cebula czerwona
- czosnek
Proces twórczy:
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Obsmażamy 2-3 minuty;
- Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię, paprykę, pieczarki i wszystko smażymy kolejne 5 – 7 minut;
- Kolejno dorzucamy przepłukaną kaszę gryczaną oraz obranego ze skóry pomidora. Krótko wszystko jeszcze obsmażmy i zalewamy bulionem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem;
- Kaszotto trzymamy na patelni do momentu kiedy kasza wsiąknie cały bulion;
- Pod koniec przygotowania kaszotto rozgrzewamy patelnię grillową. Wrzucamy stek z rozmarynem i grillujemy według uznania. Zasada jest jedna: na każdy 1 cm grubości steku czas smażenia wynosi 1 minutę z każdej strony. Po usmażeniu steku musimy go odstawić na 5 minut, aby do siebie „doszedł”. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym.