STEK Z WARZYWNYM KASZOTTO

Według powszechnej opinii prawdziwy mężczyzna powinien zbudować dom, posadzić drzewo, spłodzić syna i zjeść kawał dobrego „MIĘCHA”. W trzech pierwszych czynnościach niestety Wam nie pomogę. Natomiast podzielę się doskonałym przepisem na grillowanego steka z antrykotu. Oczywiście stopień wysmażenia będzie zależał od osobistych upodobań. Oprócz dużej ilości białka zwierzęcego na talerzu znajdziecie wyśmienite kaszotto, które nada całości dodatkowych walorów smakowych. Na koniec jedno pytanie z mojej strony? Podać krwisty czy well done?

 

Składniki:

  • 200 g stek z antrykotu
  • sól morska
  • pieprz ziołowy
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • pomidor malinowy
  • cukinia
  • papryka
  • pieczarki
  • cebula czerwona
  • czosnek

Proces twórczy:

  1. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Obsmażamy 2-3 minuty;
  2. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię, paprykę, pieczarki i wszystko smażymy kolejne 5 – 7 minut;
  3. Kolejno dorzucamy przepłukaną kaszę gryczaną oraz obranego ze skóry pomidora. Krótko wszystko jeszcze obsmażmy i zalewamy bulionem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem;
  4. Kaszotto trzymamy na patelni do momentu kiedy kasza wsiąknie cały bulion;
  5. Pod koniec przygotowania kaszotto rozgrzewamy patelnię grillową. Wrzucamy stek z rozmarynem i grillujemy według uznania. Zasada jest jedna: na każdy 1 cm grubości steku czas smażenia wynosi 1 minutę z każdej strony. Po usmażeniu steku musimy go odstawić na 5 minut, aby do siebie „doszedł”. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym.

stek5 stek4  stek2 stek1

Dodaj komentarz