WEGETARIAŃSKIE BURGERY Z KASZY JAGLANEJ. FRYTKI Z BATATÓW.

Niedziela Dzień Burgera. Kolejny raz kiedy bohaterem dania nie będzie mięso. Tym razem serce burgera, będzie stanowić kotlet jaglany. Również nie zobaczysz bułki maślanej posypanej sezamem. Za to dostaniesz substytut w postaci pięknie upieczone pieczarki, podanej z frytkami z batatów. Tak skomponowany zestaw burgerowy podbije niejedno serce podczas niedzielnego obiadu. Fit posiłek przygotujesz w niecałe 50 minut.

 

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej (200g)

2 pieczarki portobello

1 jajko

1 cebula

pietruszka / koperek / szczypiorek

100 g sera żółtego

20 g orzechów włoskich

płatki chili

sól

pieprz

mąka pszenna

2 bataty

olej

 

Proces twórczy:

  1. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie minimum trzy razy. Następnie gotujemy wg instrukcji na pudełku.
  2. Cebulę drobno siekamy. Ulubione zioło również siekamy. Ser żółty trzemy na drobnych oczkach. Orzechy włoskie miksujemy w blenderze.
  3. Studzimy kaszę. Wbijamy jajko, dorzucamy cebulę, ser, zioła oraz orzechy. Przyprawiamy solą, pieprzem, płatkami chili. Wyrabiamy w dłoni średniej wielkości kotlety.
  4. Słodkie ziemniaki obieramy i kładziemy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Kropimy olejem rzepakowym i posypujemy solą. Pieczarki również kropimy oliwą z oliwek i przyprawiamy solę. Wkładamy do piekarnika na 220 stopni Celsjusza. Pieczemy 20 minut.
  5. Gdy powoli mija czas pieczenia frytek i „bułki” do burgera zabieramy się za kotlety. Kotlety jaglane lekko oprószamy mąką, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru.
  6. Burgera z kaszy jaglanej podajmy na bułce z pieczarki. Podajemy z liśćmi świeżego szpinaku, plasterkiem pomidora malinowego oraz kiełkami. Polewamy sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.

 

Dodaj komentarz