GRILLOWANY ŁOSOŚ NA SZPINAKU Z KASZĄ BULGUR

„Co powie ryba…?” tym cytatem piosenki Elektrycznych Gitar rozpocznę opis tej potrawy. Bez wątpienia grillowany łosoś jest idealnym pomysłem na rodzinny obiad. Wyposażony w kwasy tłuszczowe Omega- 3 pozwoli wzmocnić organizm przed szalejącymi mrozami. Łosoś odpoczywać będzie na zblanszowanym szpinaku z dodatkiem morskiej soli i czosnku. Sytości potrawy doda pyszna, a zarazem zdrowa kasza bulgur. Tyle pyszności na jednym talerzu? Nie byłem wstanie odmówić sobie dokładki.

Składniki:

300 g wieprzowiny
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 czerwona cebula
200 g mieszanki warzywnej
2 ząbki czosnku
1 limonka
1 cm imbiru
kasza bulgur

Marynata:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki papryki czerwonej
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu teriyaki
sok z limonki
pieprz ziołowy

Sos satay:
6 łyżek masła orzechowego
200 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka suszonego chili
1 ząbek czosnku
sok z połowy limonki

Proces twórczy:

1. Mięso myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Następnie wszystkie składniki marynaty ze sobą mieszamy. Powstałą marynatę wcieramy w mięso i odstawiamy do lodówki na 2 godziny;
2. Rozgrzewamy olej w woku i smażymy mieszankę chińską przez 7-10 minut;
3. Warzywa przerzucamy na talerz. Na patelnie wkładamy mięso. Na dużym ogniu smażymy przez 7 minut. Dorzucamy warzywa i wszystko „trzymamy” przez kolejne 3 minuty;
4. W rondelku przyrządzamy sos satay. Masło orzechowe rozpuszczamy z pozostałymi składnikami i doprowadzamy do wrzenia mieszając, aby sos się nie przypalił. Gotujemy 2 minuty.
5. Wieprzowinę w sosie satay podajemy z kaszą bulgur.

20161008_160133 20161008_160050 20161008_150557

Dodaj komentarz