PIKANTNA POMIDOROWA Z KASZĄ PĘCZAK

Poniedziałek. Jedno słowo a tyle różnorodnych skojarzeń. Przez wielu znienawidzony dzień tygodnia, symbolizujący początek pięciu kolejnych dni w korporacjach i innych miejscach pracy. Dla kinomanów poniedziałek będzie kojarzył się z kultowym filmem Tadeusza Chmielewskiego pt. Nie lubię poniedziałków. Natomiast dla większości polskich rodzin poniedziałek oznacza jedno – dzisiaj na obiad POMIDOROWA.

U mnie dzisiaj też na talerzu gości pomidorowa lekko zmodyfikowana. Bazę zupy oczywiście stanowi rosołek z dnia wczorajszego wzbogacony świeżymi pomidorami, papryczką chili oraz kaszą pęczak. Przysłowiową „wisienką na torcie” jest kleks z gęstej śmietany oraz pokaźna garść posiekanej pietruszki. Idealna na zimowe dni.

 

Składniki:

2 l rosołu lub bulionu warzywnego (najlepszy rosołek z niedzieli)

4 duże pomidory

100 g kaszy pęczak

papryczka chili

pęczek pietruszki

sól

pieprz

cukier

kwaśna śmietana

Proces twórczy:

  1. Jeżeli posiadamy rosół z dnia wczorajszego to godzinka i zupę mamy gotową. Nacinamy pomidory na krzyż (na dupce), wrzątkiem sparzamy i obieramy ze skóry. Kroimy pomidory w kostkę, odcinając twardy miąższ.
  2. Do gotującego się rosołku wrzucamy pomidory oraz posiekaną chili. Gotujemy ok 40 minut.
  3. Kaszę przepłukać kilka razy i wrzucić do zupy. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotować ok 15 minut, aż kasza będzie miękka.
  4. Wlać do półmiska. Do zupy dodajemy kleks kwaśnej śmietany oraz posiekaną pietruszkę (jak kto woli można dodać bazylię).

1-20170119_1518481-20170119_1518341-20170119_1518081-20170119_151744

Dodaj komentarz