W dniu dzisiejszym receptura na najlepszego burger jakiego kiedykolwiek jedliście. Są trzy fundamentalne kroki do przygotowania takiego burgerka.
- 1 krok to pyszna bułka, która powinna być maślana, chrupiąca, lekka i niedrapiąca podniebienia podczas konsumpcji.
- 2 krok to serce burgera, kotlet z dobrej jakości wołowiny. Pamiętajmy o zasadzie 80/20. Kotlet powinien mieć dwadzieścia procent tłuszczu, aby podczas grillowania się nie rozleciał i był soczysty. Najlepiej do tego użyć karku wołowy albo rozbratel.
- 3 krok to sos własnej produkcji. W zależności od rodzaju przyrządzanego burgera możemy dodać sos curry, sos aioli, czosnkowy, cezar itp…
W dniu dzisiejszym podzielę się z Wami przepisem na krok pierwszy. Zrobię maślane bułki do burgera, posypane dużą ilością sezamu. Te z dyskontów spożywczych nie dorastają im do pięt.
Składniki:
mąka pszenna 600 g
200 ml zimnego mleka
100 ml zimnej wody
50 g roztopionego masła
25 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
szczypta soli
sezam
żółtko
Proces twórczy:
- Naszą zabawę zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego. Do miseczki wrzucamy drożdże, posypujemy je 1/2 łyżeczki cukru i dokładnie rozcieramy, do momentu uzyskania płynnej cieczy. Dolewamy 3 łyżki mleka oraz 2 łyżeczki cukru. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Po 30 minutach przesiewamy mąkę dwa razy, wlewamy roztopione masło, mleko, wodę, rozczyn drożdżowy oraz cukier i szczyptę soli. Dokładnie wszystko wyrabiamy przez 10 minut. Odstawiamy ciasto na godzinę do wyrośnięcia pod przykryciem.
- Godzina mija. Dzielimy ciasto na 8 części. Formujemy bułki, kładziemy na foremce wyłożonej papierem do pieczenie i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
- Rozgrzewamy piekarnik na 160 stopni Celsjusza. Smarujemy wyrośnięte bułeczki żółtkiem. Posypujemy sezamem.
- Pieczemy 40 minut.