BULGOGI – KOREAŃSKI POMYSŁ NA WOŁOWINĘ

UWAGA! ACHTUNG! WARNING! Korea wystrzeliła w stronę smakoszy świata bombę kulinarną. Pocisk nazwany został BULGOGI – siła rażenia kubków smakowych porównywalna jest z wybuchem elektrowni w Czarnobylu, a nawet atakiem nuklearnym na Hiroszimę podczas II Wojny Światowej.

Bulgogi, czyli cienko krojona w paski wołowina  marynowana m.in. w sosie sojowym oraz miodzie. Następnie lekko grillowana na patelni rozgrzanej do czerwoności. Najlepiej smakuje z ryżem curry bądź podana na liściu kapusty pak choi. Danie bardzo proste wykonaniu, a rozwala na łopatki przy pierwszym kęsie. Uwielbiam ten minimalizm w kuchni orientalnej.

 

Składniki:

400 g wołowiny antrykot/polędwica

70 ml sosu jasnego sojowego

2 łyżki oleju sezamowego

1 łyżka miodu

pieprz cytrynowy

2 ząbki czosnku

cebula

cebulka dymka

ryż curry

Proces twórczy:

  1. Mięso zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30-40 minut.
  2. W międzyczasie kiedy nasze mięso twardnieje, zabieramy się za przygotowanie marynaty. Do blendera wrzucamy: sos sojowy, miód, olej sezamowy, pieprz, czosnek, cebulę posiekaną. Wszystko miksujemy. Uzyskaną marynatę wsadzamy do lodówki.
  3. Wyjmujemy mięso. Kroimy w bardzo cienkie kawałki (ok. 3 milimetry). Marynatę wcieramy w mięso i zostawiamy w temp. pokojowej na 30 minut.
  4. Gotujemy ryż. Do wody dodajemy 2 łyżeczki curry.
  5. Na rozgrzaną patelnię grillową wrzucamy mięso z marynatą. Grillujemy ok 5-6 minut. Pod koniec grillowania posypujemy obficie sezamem oraz cebulką zieloną. Podjemy z ryżem, ew. na liściu kapusty pak choi.

 

1-DSC02969 1-DSC02971

Dodaj komentarz