Kłaniam się nisko. W dniu wczorajszym rozpaliłem pierwszego grilla w tym sezonie. Na ten moment wyczekiwałem długie miesiące. Zniecierpliwienie rosło z każdym kolejnym dniem. Pogoda nie pozwalała do tej pory chill-ować na łonie natury. Z racji tego, iż mieszkam w bloku to nie miałem możliwości wrzucić mięcha na ruszt w trakcie tygodnia. Z pokorą czekałem na weekend i dobrą pogodę. W końcu się udało.
W gronie przyjaciół od pory obiadowej do późnego wieczoru, na ruszcie pojawiały się różnorodne wariacje. Dzisiaj podzielę się przepisem na pierś kurczaka nafaszerowaną szpinakiem i owiniętą bekonem. Ta propozycja idealnie wpasuje się dla osób stosujących dietę ketogeniczną.
Pierś podałem w towarzystwie grillowanych warzyw. Jeden z lepszych przepisów na kuraka. Mięso jest soczyste, bekon chrupiący. Z środka roladki wylatuje ciągnący się po samo niebo ser żółty. Rewelacja.
Wszystkim mamom, życzę Wszystkiego Dobrego !
Pozdrawiam.
Piona.
Składniki:
- Pojedyncza pierś kurczaka
- plastry boczku wędzonego lub parzonego
- 2 garści świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- cheddar
- 2 łyżki masła
- zioła prowansalskie
- sól morska
- pieprz
Dodatki:
- pieczarki
- cebula
- papryka czerwona
Proces twórczy:
- Umyć i osuszyć mięso. Pozbyć się błon.
- Rozciąć nożem od wewnętrznej strony kieszonkę.
- Przyprawić pierś solą i pieprzem. Posypać obficie ziołami.
- Przesmażyć na łyżce masła szpinak z czosnkiem.
- Włożyć do kieszonki masło, ser cheddar. Dodać przestudzony szpinak.
- Zamknąć kieszonkę. Zabezpieczyć wykałaczkami, aby farsz nie wypłynął.
- Owinąć pierś plastrami boczku.
- Zawinąć roladkę w folię aluminiową.
- Grillować po 10 minut z każdej strony.
- Wyjąć roladkę ze „sreberka” i grillować jeszcze po 2-3 minuty na stronę, aby boczek nabral koloru.
- Podawać z grillowanymi warzywami. Warzywa pokroić, lekko skropić olejem rzepakowym, przyprawić solą i pieprzem. Grillować 10 – 21 minut na tacce aluminiowej.
- Smacznego.