GRILLOWANA PIERŚ Z KIESZONKĄ

Kłaniam się nisko. W dniu wczorajszym rozpaliłem pierwszego grilla w tym sezonie. Na ten moment wyczekiwałem długie miesiące. Zniecierpliwienie rosło z każdym kolejnym dniem. Pogoda nie pozwalała do tej pory chill-ować na łonie natury. Z racji tego, iż mieszkam w bloku to nie miałem możliwości wrzucić mięcha na ruszt w trakcie tygodnia. Z pokorą czekałem na weekend i dobrą pogodę. W końcu się udało.

W gronie przyjaciół od pory obiadowej do późnego wieczoru, na ruszcie pojawiały się różnorodne wariacje. Dzisiaj podzielę się przepisem na pierś kurczaka nafaszerowaną szpinakiem i owiniętą bekonem. Ta propozycja idealnie wpasuje się dla osób stosujących dietę ketogeniczną.

Pierś podałem w towarzystwie grillowanych warzyw. Jeden z lepszych przepisów na kuraka. Mięso jest soczyste, bekon chrupiący. Z środka roladki wylatuje ciągnący się po samo niebo ser żółty. Rewelacja.

Wszystkim mamom, życzę Wszystkiego Dobrego !

Pozdrawiam.

Piona.

 

Składniki:

  • Pojedyncza pierś kurczaka
  • plastry boczku wędzonego lub parzonego
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • cheddar
  • 2 łyżki masła
  • zioła prowansalskie
  • sól morska
  • pieprz

 

Dodatki:

  • pieczarki
  • cebula
  • papryka czerwona

 

Proces twórczy:

  1. Umyć i osuszyć mięso. Pozbyć się błon.
  2. Rozciąć nożem od wewnętrznej strony kieszonkę.
  3. Przyprawić pierś solą i pieprzem. Posypać obficie ziołami.
  4. Przesmażyć na łyżce masła szpinak z czosnkiem.
  5. Włożyć do kieszonki masło, ser cheddar. Dodać przestudzony szpinak.
  6. Zamknąć kieszonkę. Zabezpieczyć wykałaczkami, aby farsz nie wypłynął.
  7. Owinąć pierś plastrami boczku.
  8. Zawinąć roladkę w folię aluminiową.
  9. Grillować po 10 minut z każdej strony.
  10. Wyjąć roladkę ze „sreberka” i grillować jeszcze po 2-3 minuty na stronę, aby boczek nabral koloru.
  11. Podawać z grillowanymi warzywami. Warzywa pokroić, lekko skropić olejem rzepakowym, przyprawić solą i pieprzem. Grillować 10 – 21 minut na tacce aluminiowej.
  12. Smacznego.