Pizza miała być daniem biednych, a stała się symbolem Włoch niczym Krzywa Wieża W Pizie czy Juventus Turyn. Nie znam osoby w moim otoczeniu, która nie zjadłaby choćby jednego kawałka pizzy w swoim życiu. Kocham pizzę za prostotę i szybkość wykonania. Aby cieszyć się pyszną pizzą musimy tylko spełnić trzy warunki:
- przygotować dobre ciasto
- zrobić pyszny sos pomidorowy
- kupić świeże składniki 🙂
Poddam Wam swój sprawdzony przepis na ciasto. Tak jak wcześniej pisałem, potrzebujemy tylko mąki typu 00, wody, drożdży oraz siły w rękach, aby dobrze wygnieść ciasto.
Składniki:
500 g mąki typ 00
35 g drożdży
250 ml ciepłej wody
łyżeczka cukru
łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta soli
sos:
puszka pomidorów
10 listków bazylii
1/2 łyżeczki suszonej cebuli
szczypta soli
szczypta cukru
kurczak kebab
ser mozzarella
cebula czerwona
pomidor malinowy
ser pleśniowy
papryka
Proces twórczy:
- Drożdże rozcieramy z cukrem w szklance do uzyskania płynnej konsystencji. Mąkę przesiewamy 2-3 razy. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki ciasta (mąką, woda, drożdże, sól, oliwa). Wyrabiamy 10 minut i odstawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia (przykrywamy ściereczką).
- Kiedy nasze ciasto leżakuje bierzemy się za przygotowanie sosu pomidorowego. Do blendera wrzucamy pomidory, bazylię. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz suszoną cebulą. Gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy z pomidorów odparuje większość wody. Sos nie może być za rzadki.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów. Kładziemy na blaszkę.
- Smarujemy sosem pomidorowym. Kładziemy ser oraz resztę ulubionych składników. Rozgrzewamy piekarnik na 220 stopni Celsjusza.
- Pieczemy 10 – 12 minut.