PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE

Pizza miała być daniem biednych, a stała się symbolem Włoch niczym Krzywa Wieża W Pizie czy Juventus Turyn. Nie znam osoby w moim otoczeniu, która nie zjadłaby choćby jednego kawałka pizzy w swoim życiu. Kocham pizzę za prostotę i szybkość wykonania. Aby cieszyć się pyszną pizzą musimy tylko spełnić trzy warunki:

  • przygotować dobre ciasto
  • zrobić pyszny sos pomidorowy
  • kupić świeże składniki 🙂

Poddam Wam swój sprawdzony przepis na ciasto. Tak jak wcześniej pisałem, potrzebujemy tylko mąki typu 00, wody, drożdży oraz siły w rękach, aby dobrze wygnieść ciasto.

 

Składniki:

500 g mąki typ 00

35 g drożdży

250 ml ciepłej wody

łyżeczka cukru

łyżeczka oliwy z oliwek

szczypta soli

sos:

puszka pomidorów

10 listków bazylii

1/2 łyżeczki suszonej cebuli

szczypta soli

szczypta cukru

 

kurczak kebab

ser mozzarella

cebula czerwona

pomidor malinowy

ser pleśniowy

papryka

 

Proces twórczy:

  1. Drożdże rozcieramy z cukrem w szklance do uzyskania płynnej konsystencji. Mąkę przesiewamy 2-3 razy. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki ciasta (mąką, woda, drożdże, sól, oliwa). Wyrabiamy 10 minut i odstawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia (przykrywamy ściereczką).
  2. Kiedy nasze ciasto leżakuje bierzemy się za przygotowanie sosu pomidorowego. Do blendera wrzucamy pomidory, bazylię. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz suszoną cebulą. Gotujemy na małym ogniu do momentu kiedy z pomidorów odparuje większość wody. Sos nie może być za rzadki.
  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów. Kładziemy na blaszkę.
  4. Smarujemy sosem pomidorowym. Kładziemy ser oraz resztę ulubionych składników. Rozgrzewamy piekarnik na 220 stopni Celsjusza.
  5. Pieczemy 10 – 12 minut.

Dodaj komentarz