DROŻDŻOWE PALUCHY NA IMPREZĘ

1-IMG_0833

Uff. W końcu zakończył się ciężki tydzień na korporacyjnym poligonie. Na spokojnie mogę wyciągnąć szkło, kilka kostek lodu i ulubione whiskey. Przygotować ulubionego drinka, wziąć porządnego łyka i odetchnąć pełną piersią. Wrzucić wszystkie zawodowe sprawy do szuflady i zacząć weekend. Ostatnio na profilu było spokojnie, spowodowane było to natłokiem spraw zawodowych i rodzinnych. Wszystko się ustabilizowało i wracam do regularnego blogowania. Mam kilka fajnych pomysłów, które chcę wprowadzić w najbliższym czasie, więcej zdradzę w najbliższym czasie.

Dobra, koniec „pitolenia” o dup.ie i Marynie. Z pewnością wiecie, że zaczyna się weekend, czas imprez i domówek. Jakaś część z Was stanie się „zbawicielem” i zaprosi zbłąkane dusze na domówkę. Właśnie organizatorom wszelakich imprez przychodzę z pomocą. Organizacja imprez masowych wiąże się z kilkoma obowiązkami. Trzeba zorganizować dobrą szamę. Idealnie na takie imprezy nadają się finger foods-y. Wiem, co piszę. Ostatnio organizowałem trzydziestkę i przekąski znikły w moment. Jednym przepisem już się dzieliłem (paluchy z kurczaka). Teraz czas na drożdżowe paluchy.

Drożdżowe paluchy nie wymagają dużych umiejętności. Wystarczy odrobinę chęci i zaskoczycie swoich gości. Do przygotowania paluchów będziecie potrzebowali mąki, drożdży, wody, sosu pomidorowego i żółtego sera. Czas przygotowania wyniesie około dwóch godzin. Połowa tego czasu to proces wyrastania ciasta, więc w tym czasie możecie zająć się innymi sprawami.

Składniki:

Ciasto

500 g mąki pszennej typu 00

7 g suchych drożdży

250 ml ciepłej wody

łyżeczka soli

szczypta cukru

łyżka oliwy z oliwek

sos pomidorowy

2 puszki pomidorów

1 cebula czerwona

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonych pomidorów

1 łyżeczka suszonej bazyli

1 łyżeczka ziół prowansalskich

sól

pieprz

dodatki

ser żółty

sezam

jajko

Proces twórczy:

  1. Przesiać mąkę. Dodać drożdże, wodę, oliwę, sól i cukier. Zagnieść ciasto.

  2. Odłożyć do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.

  3. Przygotować sos pomidorowy.

  4. Pokroić cebulę w kosteczkę. Wrzucić na patelnię. Zeszklić na złoty kolor.

  5. Wlać pomidory i przecisnąć przez praskę czosnek.

  6. Dodać resztę składników. Dusić na małym ogniu przez 20-30 minut, aż sos będzie gęsty.

  7. Ciasto wyjąć na stolnicę. Rozwałkować cienko na grubość 3-4 mm.

  8. Całość posmarować sosem pomidorowym. Posypać tartym żółtym serem.

  9. Pociąć nożykiem do pizzy w cienkie paski (szerokość 0,5 cm / długość 10-12 cm).

  10. Paski zawinąć w warkocz i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  11. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem lub czarnuszką.

  12. Piec 15 – 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

1-IMG_0814 1-IMG_0819 1-IMG_0828 1-IMG_0833

Dodaj komentarz