W dniu dzisiejszym na blogu powiało klimatem śródziemnomorskim. Tematem przewodnim będzie grecka „bułka” – pita. Zagłębiając się w mitologię grecką, pewnie znajdziemy wzmianki, iż na Olimpie bogowie zajadali się drożdżowymi plackami, w towarzystwie pysznej fety, oliwek i innych dobrodziejstw matki natury.
Do przygotowania pity potrzebujemy pięciu składników: mąki, wody, oliwy, drożdży oraz soli. Wszystko ze sobą łączymy, wygniatamy i po sprawie. Proste, tanie, smaczne. Z tak przygotowanej pity, możemy tworzyć rozmaite kebaby, burgery czy warzywne sakwy.
Osobiście, pitę lubię maczać w tzatzykach. Idealna przekąska na zabicie „małego głoda”. Sprawdza się również, jako dodatek do dań mięsnych, przygotowanych na grillu.
Składniki:
800 g maki pszennej typ 650
400 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
7 g suchych drożdży
szczypta soli
Proces twórczy:
- Wszystkie składniki ze sobą łączymy. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut.
- Wygniecione ciasto zostawiamy pod przykryciem, do wyrośnięcia na czas 1,5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, w formie kulek. Zostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.
- Ciasto zgniatamy w dłoni. Staramy się aby średnica pity wynosiła około 15-20 cm.
- Do rozgrzanego piekarnika (250 stopni Celsjusza) pity wkładamy na 7-10 minut.